BIM – mis see on?

Tauno Põldma
tootejuht

BIM tuleb inglisekeelsest terminist Building Information Modelling, mida eesti keeles võiks tõlkida ehitise digitaliseerimiseks. BIM on uudne lähenemine ehitiste planeerimisel, projekteerimisel, ehitamisel, ekspluateerimisel, kuni hoone kasutusea lõppemiseni ja selle likvideerimiseni välja. BIM loob ehitusobjektist nö digitaalse klooni, mis elab sünkroonis päris objektiga, sünnist surmani. BIM ei ole ainuüksi 2D- või 3D-joonis ehitisest või ehituselementidest nagu seinad, postid, aknad, uksed, trepid jne, vaid kaasab endas informatsiooni materjalide tehniliste omaduste kohta, staatikaandmeid, paigaldus-, hooldus- ja kasutusjuhendeid, ehitises kasutatavate süsteemide omavahelist toimivust, disaini, energiatarvet jne. Isegi hoone CO2 audit mahub selle raamidesse. Teisisõnu BIM koondab endasse kõik ehitise andmed organiseeritult ja lihtsalt hallatavalt selleks sobivate tarkvarade toel. Tuntumad selles vallas on Revit ja Archicad. Projekteerijate jaoks muudab BIM töö oluliselt lihtsamaks ja laiendab võimalusi simuleerida mudelite abil hoone toimivust juba projekteerimise etapis. 3D visualiseerimine aitab langetada tellijal otsuseid disaini, ruumijaotuse ja kesk­konda sobivuse osas. Asendades projektis ühe mudeli teisega, tehakse tarkvara poolt automaatselt kaasnevad muudatused, sh toimib sarnasel põhimõttel ka hoonete ja ka infrastruktuuride maksumuse ja ülevalpidamise hinnastamine kõikides ehitise eluetappides.
Hoonete haldajale on BIM parimaks abimeheks – hoone hooldusvajadus tuleneb BIM-mudelite andmetest ja sisuliselt on kalender vajalike tööde ja sellega kaasnevate tööjõuvajadustega juba eeltäidetud. See annab aga olulise efektiivsuse, kulude kokku­hoiu ja kindluse, et vajalikud tööd alati tehtud saavad.

Miks me sellest siin kirjutame? Teeme seda põhjusel, et paljud VBH poolt müüdavad tooted on juba täna BIM-mudeldatud. Näiteks Roto katuseakna tootesortiment on kaetud BIM-mudelitega. Samuti on BIM olemas Aluprof rippfassaadide süsteemidel, Dormakaba uksetehnikal, Illbruck tihendusmaterjalidel jpt. BIM andmefaile saab alla laadida selleks loodud platvormidelt

www.bimobject.com, www.prodlib.com. Järjest enam jagatakse BIM andmeid üle materjalitootjate kodulehtede. Mõned lisavad kasutusmugavuse tõstmiseks toote konfiguraatorid. Heaks näiteks siinkohal on lamekatuse akende valmistaja Lamilux, kes äsja avas ühe targa tööriista, mis aitab projekteerijal leida just sellist toodet nagu vaja. See keskkond ei nõua registreerimist ja on vabalt kasutamiseks avatud kõikidele huvilistele.
Proovige järgi!