FENSTERBAU FRONTALE – iga aknatootja kohustuslik mess

Uldis Krēslinš Roto esindaja Eestis ja Lätis
Uldis Krēslinš
Roto esindaja Eestis ja Lätis

Palusime jagada värskeid messimuljeid märtsis Nürnbergis toimunud valdkonna tähtsündmuselt Roto akna- ja uksetehnoloogia Eesti ja Läti esindajal Uldis Krēsliņšil, kes on messil korduvalt osalenud nii messipersonali ülesannetes kui ka külalisena.

Uldis, mida ütled 2024. aasta Nürnbergi aknamessi kohta? Kas huvilisi jätkus ja uuenduslikke väljapanekuid leidus?

Jah, muidugi! Oli selgelt tunda, et akna- ja uksespetsialistide soov pika koroonapausi järel taas kokku saada on väga suur. Ei mäletagi, millal näiteks Eestist viimati nii arvukalt messikülalisi oleks olnud. Olin kõik neli messipäeva korralikult rakkes (naerab). Mess ise oli muidugi võimas: korraldaja hinnangul osales Fensterbaul ja sellega kõrvuti toimuval messil Holz-Handwerk kokku 973 väljapanekut ning messikülalisi oli 112 riigist kokku koguni umbes 75 000. Varasemate aastatega võrreldes oli tunda, et rohkearvulised külalised Venemaalt on asendunud külalistega Hiinast. Mõistagi oli messil palju kuulda ka saksa keeles kõnelejaid.

Messi ringkäigult meenuvad erinevate profiilitootjate ja Poola aknatootjate võimsad väljapanekud, mille põhjal tundus, et võistlus veel paremate U-arvude, suuremate avatäidete, kliimaneutraalsuse, taaskasutatavuse ning juurdepääsetavuse (barjäärivabaduse) nimel on aina tulisem. Oli ka neid messikülalisi-aknatootjaid, kes huvitusid pigem masinatootjate pakutavatest aknatootmise optimeerimise lahendustest.

Räägi natuke ka Roto stendist – millel pilk pikemalt peatus?

Roto stendist oli messikülastajatel võimatu mööda vaadata – see laius 1200 ruutmeetri suurusel pinnal kohe 1. halli sissepääsu juures. Sel aastal jätkati kasvavalt “Roto City” virtuaalse linna kontseptsiooniga, mille ideeks on näidata Roto laia akna- ja uksetehnoloogia tootepaletti erinevates realistlikes kasutuskeskkondades. Väljas olid nii kõikvõimalikud suluselahendused, hinged ja lukusüsteemid akendele ja ustele kui uudisena ka Deventeri aknatihendid Roto tootevaliku osana. Seetõttu oligi Roto sloganiks seekordsel messil “perfect match” – nõuetekohase tiheduse annab igale aknale suluste ja tihendide täiuslik kombinatsioon.

Uudistoodetest pakkus meie regioonile suuremat huvi Roto NX | C. Tegemist on NT Designo peitsuluse tehnilise edasiarendusega, mis võimaldab valmistada suuremas mõõduvalikus ja raskemaid peithingedega disainaknaid kui olemasolev lahendus: isegi eriti kitsad, maast laeni aknad, mille järgi on praegu suur nõudlus, on teostatavad. Hingepoole kõrget funktsionaalset töökindlust tõestavad testid vastavalt kestvusklassile H3 (20 000 tsüklit). Roto NX | C peaks turule jõudma aasta teises pooles.  

Suutsime kliente üllatada messil oma välis­ustele mõeldud uute rullhingedega Solid B. Spetsialistid, kes mõistsid eelist, mida pakub hingede kolmesuunalise reguleerimise võimalus ilma ukseraami hingedelt maha tõstmata, tõttasid peale messi kohe tootenäidiseid küsima. 

Palju huvilisi tiirutas ka Patio Inowa lükandelementide ümber. Katsetati softfunktsioonide toimimist ja vastupidavust ning vaimustuti käepideme hõlpsast liikumisest niivõrd suurte raamikaalude juures. Huvi põhjuseks oli kindlasti ka Inowa toote­programmi relaunch, st senise Inowa 200 ja Inowa 400 asemel on nüüd tootevalikus pisut muutunud kasutusdiagrammidega Inowa (max 250 kg raamikaalule) ja eriti suurtele ja raketele elementidele mõeldud Inowa Max (max 400 kg raamikaalule). ­Muide, Eesti meistrimeeste valmistatud Inowa Max lükandelemendi näidis toimis messil laitmatult.

Kas erinevatest riikidest kohale tulnud messikülaliste huvipunktide osas oli märgata ka mingeid erinevusi?

Võib nii öelda küll: sakslaste jaoks näiteks olid huvipakkuvad kõik turvalisusega seotud teemad, muuhulgas Roto NX TiltSafe lahendus, mis võimaldab saavutada ka kaldavatud aknal turvaklassi RC 2. Meie puitaknatootjad jällegi huvitusid peamiselt kõikvõimalikest erilahendustest, näiteks raskete akende hingelahendusest NX Power Hinge, mis suudab kanda kuni 300 kg kaaluvat raami. Erilahenduste tootmise võimekus on kindlasti üks näitaja, mis aitab tänases karmis konkurentsis leida nõudlikumaid tellijaid nii kodumaalt kui ka kaugematelt turgudelt. 

Kokkuvõtteks: kuidas Nürnbergi messiga üldiselt rahule jäädi ja mida toob tulevik?

Kõik, kellega seni olen muljeid vahetanud, on messiga ülimalt rahule jäänud, sealhulgas ma ise. Sain lisaks tooteteadmistele taas paremini tuttavaks oma rahvusvaheliste kolleegide ja klientidega, ja see on suur väärtus omaette! Lähitulevik on mõistagi täis erinevat tootejuurutamist ja pikki autosõite. Tänagi olen taas Eestis, abiks üht Inowa näidiselementi kokku panemas.

Jõudu tööle!
Paldies!*
*aitäh!

Uldis Krēsliņš (keskel) messil Fensterbau Frontale klientidele Patio Inowa Max sulusesüsteemiga lükandelementi demonstreerimas.
Roto Patio Inowa | Max – innovatiivse ristsuunalise sulgumisega ülimalt tihe lükandsüsteem raamikaalule kuni 400 kg
Roto Patio Inowa – võimaldab teha ka madalaid lükandelemente, mis sobivad näiteks köögiakna lahenduseks.
Roto NX | Power Hinge – hingelahendus eriti rasketele puitraamidele