Sinine katus aitab lahendada probleeme vihmaveega

Siim Teppand
Siim Teppand
tootejuht

Vihmavesi võib osutuda probleemseks nii liigse kui ka vähese koguse korral. Liigne vihmavesi põhjustab sageli üleujutusi, samas kui vähene sademete hulk hävitab looduse.  Mõlema olukorra lahendamisel pakub tõhusat abi uuenduslik lahendus – vihmavett koguv sinine katus. 

Juba esimesed soojad suvepäevad mai lõpus on hästi illustreerinud meie ilma tänast reaalsust – kõrvetav kuumus ja võimsad äkksajud. Kord pole vett ja kõik kuivab, siis järsku ujutab vihmavesi hoovi üle, nii et õue ilmuvad tõelised jõed ja järved. Kahju võib osutuda üpris suureks. Suve lõpuks aga on sellest hoolimata kuivad mitte ainult eramaja kaevud, vaid suured piirkonnad peavad vett kokku hoidma, sest vesi lihtsalt saab otsa.

Kõike alla sadavat vett muidugi kokku koguda ei saa, loodus on veel inimesest tugevam, kuid päris palju saame ka meie ära teha. Veekoormuse vähendamiseks kanalisatsioonile hakkavad ka Eestis tasapisi levima erinevad ajutiselt vettkoguvate katuste lahendused. Kõige lihtsamad hooldusvabad murukatused suudavad salvestada ruutmeetri kohta mitukümmend liitrit vett, mis muidu jõuaks otse kanalisatsiooni.
Vett akumuleeriv katus ei pea olema tingimata muruga kaetud. Tänapäeval on hüdroisolatsiooni materjalid juba nii head, et võib rahulikult ehitada ka niinimetatud sinise katuse, mis saju korral toimib nagu bassein ning laseb vett katuselt ära  vähehaaval, et tagada ka kanalisatsioonisüsteemi toimivus. Selle jaoks sobib ideaalselt Rubbergard EPDM – katusekattematerjal, mis on murukatuse jaoks juurekindel, eriti pika elueaga, ning millega võib ka päris basseini ehitada, sest on piisavalt puhas, selle pealt kogutud vett võib rahulikult kasutada oma aias.

Et mitte raisata kastmisele väärtuslikku joogivett, tasub mõelda vihmavee lokaalsele kogumisele mahutisse, et hiljem oma aias kasutada. See säästab nii vett kui raha. Lisaks võib tekkida ka suvel olukord, kus joogiveega kastmine ei ole lubatud. 

Muuseas, 100 m²-selt katuselt võib viieminutilise tugeva sajuga koguda pea 1000 l vett. Vihmavee kogumiseks on olemas lihtsad ja elegantsed lahendused ka viilkatustega majadele. HL600 seeria vihvaveetrapid on suure vee läbilaskevõimega. Trappide äravooluava keerleb mööda kahte telge, mille saab paigaldada kohe sellisesse asendisse, mis vaja, ning puudub vajadus mitmete ühenduspõlvede järele.  Juba paigaldatud trappe saab viimistleda peaaegu märkamatuks ning vajadusel on neid võimalik ka lihtsalt puhastada. Variandid on olemas nii olemasoleva seina peal oleva vihvaveesüsteemi jaoks kui tänapäeval populaarse seinasisese vihmaveesüsteemi jaoks.
Lõpptulemuseks on puhtad ja ilusad majaääred ning kuiv kelder.

Hooldusvabad murukatused suudavad salvestada ruutmeetri kohta mitukümmend liitrit vett.