Sõprusest ja lugemisest 

Indrek Sauga
Indrek Sauga
Juhataja

Kirjutan täna sõprusest, olgugi et sõbrapäev on ammu möödas. Pean siin selgituseks ausalt tunnistama, et oma seekordse tervitusteksti esimese osa kirjutasin juba valmis veebruaris, 24. veebruaril, Eesti iseseisvuse päeval, tagasilennul Austriast, Linzist. Täna on iseseisvuse tähendus ehk iseseisvas ja vabas riigis elamise väärtuse  mõistmine suurema tähtsusega kui kunagi varem. 

Nüüd siis sõprusest. Nagu ütlesin, kirjutasin selle teksti reisil Linzi, mis on tuntud kui Hitleri elupaik. Reisi ajal lugesin raamatut “Maailma õnnelikum mees”, mida soovitan soojalt kõigile lugeda, oma kasvavatele lastele kinkida ja kohustuslikuks kirjanduseks teha. See teos on olnud üks viimase aja sügavaimaid ja emotsionaalsemaid lugemiskogemusi minu jaoks ja ma usun, et see puudutab sügavalt ka teid, head lugejad.

Lisaks siia juurde raamatu autori poolt kirja pandud mõtte sõprusest, mis käib nii sõprade kui ka kaaslase kohta sinu eluteel: „Ära kõnni minu ees, ära kõnni minu taga,  vaid minu kõrval.“ Ehk sõprus ja sõber… Võtke aega ja mõelge selle üle, head lugemist.

Aga mis on sõprus ja kes on sõber, kuidas seda defineerida?

Andku mulle nüüd andeks kõik, kes on mind sõbraks kutsunud ja keda mina sõbraks kutsun, kõik te olete head ja lähedased ning mul on teie üle alati hea meel. Aga  päris sõbrad on need, kellega saad jagada ja arutada neid teemasid, mida pelgad isegi iseendaga üksi ja kaine peaga arutada. Olgu siinkohal tervitatud kôik sõbrad!

Meil on elu erinevatel etappidel palju nn sõpru, aga julgen öelda, et kui sa oled 40+ ja sa suudad sõnastada tõelise sõbra definitsiooni ning selle, mis sinu jaoks tähendab sõprus, siis oled õigel teel. Olen seda arutanud paari oma tõelise sõbraga ja jõudnud arusaamisele, et sellises vanuses on põhjust olla tõeliselt õnnelik, kui sul on 2-3 päris sõpra, kellega saad rääkida ka kõige raskematel teemadel.

Et käes on suvi, kindlasti aasta kõige ilusam ja tihedam sõpradega koosolemise aeg, siis kutsun kõiki avama end oma lähedastele, sõpradele ja ka headele tuttavatele. Kutsuge nad endale külla, nautige suve, puhake, reisige koos, koguge  endasse seda elujõudu ja energiat, millega talvele vastu minna.

Tihti on minu eessõnade kirjutamine toimunud lennureiside ajal ja nii läks ka seekord, lõplik tekst valmis tagasilennul puhkusereisilt Kreekast.  Lehe lõpus ongi maitsva, tervisliku ja lihtsa Kreeka salati retsept, mida sai puhkuse ajal korduvalt söödud koos kerge valge veini või vahuveiniga. Head isu!

Elagu suvi!
Olge vabad, hoidke vabadust, hoidke riiki, kus elame, elagu Eesti!
Teie teenistuses ja kogu VBH Estonia nimel

Indrek Sauga