Parim kaitse on ennetav – puidukaitse

Rimes Pürn
Rimes Pürn
tootejuht

Ka tarbepuidu kaitsmisel kehtib iidne sentents – si vis pacem, para bellum (tahad rahu, valmistu sõjaks). Ehk, ennetav kaitsetöötlus on funktsionaalse välispuidu kaitsmisel arukaim – hilisem võitlemine puidukahjustustega on kordi kulukam, nõudes tihti ka professionaali sekkumist. Naturaalne ja töötlemata tarbepuit ei pea kuigi hästi vastu ei ilmastikule ega bioloogilistele kahjuritele ja kahjustustele.

Mitmekülgselt suurepäraseks vahendiks puidu kaitsmisel on veepõhine (raskemetallisooladevaba) puidukaitsevahend Impra®lit TSK-40, mida kasutavad tööstuslikult puiduimmutamist teostavad töötlusettevõtted. Puiduimmutusvahend Impra®lit TSK-40 annab töödeldud puidule pikaajalise kaitse seente (puidu mädanikud), putukate (ka termiitide), puidusine ja hallituse vastu. 

Puiduimmutusvahend Impra®lit TSK-40 annab töödeldud puidule pikaajalise kaitse seente (puidu mädanikud), putukate (ka termiitide), puidusine ja hallituse vastu.

Isetegemise puhul saab puitu kaitsta TSK-40-ga sarnaselt lihtsamate tööstuslike mahutöötlustega, kaitstavat puitu immutusmaterjali töölahusesse sukeldades või töölahust piisavas koguses (nt rulli-pintsliga) peale kandes. Puidule kaitset andes tuleb see täielikult ümbritseda kaitsva „ümbrikuga“ ehk töödelda igast küljest ja ka otstest. Pikaaegne sukeldamine TSK-40-sse annab tõhusa kaitse terrassi- ja soklilaudadele. 

Lühiajalise sukeldamise või küllaldase töölahuse pealekandmisega töödeldud puitmaterjal sobib viimistluskihi all näiteks voodrilaudadeks, aknaraamideks, tuulekastilaudadeks ja paljudesse muudesse kasutustesse. Isetegija saab siin imiteerida ka sukeldustanke, immutades puitu sobiva pikkusega rennis. Hilisemate mõõtulõikamiste, puurimiste ja muude lõiketöötluste puhul tuleb lõikekohad kaitse saamiseks Impra®lit TSK-40 puidukonservandiga uuesti üle töödelda. 

Lisaks terrassi- ja soklilaudadele tasub kaitsetöödelda aia- ja muud välimööblit ka pärast restaureerimist. 

TSK-40 on värvitu puidukonservant, millele saab viimistluse (värvi, lasuuri, õli) peale kanda koheselt peale puidu töötlusest kuivamist. Juba viimistletud puitu puidukonservandiga paraku enam kaitsta ei saa – see lihtsalt enam ei imendu.

Ehkki puit on taastuv loodusvara, vajab ka see säästlikku ja heaperemehelikku kasutamist. Korraliku hoolduse korral võib puit üle saja aasta (nagu me võime näha vaadates vanu puit­ehitisi maal ja linnas).