Persoonilugu: Reevo Õuemets, Cube House

Tänases lehes on meil taas VBH Estonia jaoks oluline külaline, kelleks seekord on meie koostööpartner Reevo Õuemets firmast Cube House. Aga annamegi sõna talle endale.

Palun räägi iseendast ja Cube House saamisloost.

Olen ehitusalal tegutsenud juba aastakümneid. Lõpetasin ehituskooli ning hetkel oman kahte edukat ehitusfirmat, mis on spetsialiseerunud majade soojustamisele ja moodulmajade ehitamisele. Kirg ehituse vastu on mul juba lapsepõlvest saadik ning ma tõeliselt naudin väljakutseid ja võimalusi, mida see valdkond pakub. Ehitusvaldkond on pidevas muutumises ning selleks, et luua aina paremaid ja vastupidavamaid lahendusi, on oluline pidevalt osaleda koolitustel ja ennast harida. Ajaga kaasas käimine ning uute teadmiste omandamine on võtmetähtsusega, sest ainult nii saame tagada, et meie poolt pakutavad lahendused vastaksid kõige uuematele standarditele ja klientide ootustele. Seetõttu osalen regulaarselt erialastel koolitustel ja jälgin pidevalt valdkonna arenguid, et meie Cube House suudaks alati pakkuda parimat ja innovaatilisemat teenust oma klientidele.

Cube House OÜ loomine sai alguse soovist ehitada endale suvila Peipsi äärde. Teadmised ehitusest olid olemas ning idee luua mugav ja kaasaegne moodulmaja lahendus, mis sobiks ideaalselt looduskaunisse keskkonda ning pakuks meile perega hubast ja muretut puhkusekohta oli samuti olemas. Teadmisi ja ideid omavahel ühendades sündiski Cube House, sest peagi peale suvila ehitust sai selgeks, et meie poolt loodud moodulmaja võiks pakkuda sama mugavust ja kvaliteeti ka teistele. Niimoodi kasvas suvila ehitamise algne idee välja  firmaks, mis pakub kvaliteetseid ja funktsionaalseid moodulmaja lahendusi inimestele üle kogu Euroopa.

Cube House’i loomine oli minu jaoks põnev väljakutse, mis ühendas minu armastuse ehituse vastu ning samas soovi pakkuda inimestele midagi erilist ja kvaliteetset. See on olnud põnev ja rikastav teekond, mis on pidevas arengus uute projektide ja ideedega.

Majatootja on täna keeruline olla, kuidas teie olete turul hakkama saanud ja mis niši leidnud?

Eestis on tänapäeval tõesti majatootjana tegutsemine mitmel tasandil keeruline. Konkurents on tihe, reguleeritud keskkond nõuab pidevat tähelepanu ja kohandamist ning materjalide hinnad aina tõusevad. ­Lisaks on suureks väljakutseks hooajalisus, mis mõjutab ettevõtte stabiilsust. Sellele vaatamata püüame pidevalt uuendada ja parandada meie moodulmajade lahendusi, tagades parima kvaliteedi ja klientide rahulolu. Me ie jaoks on oluline, et igas meie loodud majas peegelduks meie väärtused ja pühendumus, sest ainult nii saame tagada klientide rahulolu ja usalduse.

Nägemus Eesti väikemajade tootjate maastikust? Meie eelised ja nõrkused rahvusvahelisel tasandil? Kui tugev on kodumaine konkurents?

Julgen kindlalt väita, et Eesti on väikemajade tootmises olnud Euroopas esikohal ning iga kuu üritab keegi selles valdkonnas siiani oma kohta leida. Väikemajade tootmine nõuab stabiilsust, mis majanduslikes tingimustes võib olla keeruline, ning seetõttu ei jää uued tulijad alati püsima. Majade turustamine pole kaugeltki lihtne ning meie eeliseks on tugev puidusektor ja laialdased teadmised puitmajade tootmisest.

Olime kunagi isegi Euroopa esimesed puitmajade tootjad, kuid oleme sellelt positsioonilt kahjuks mitu pügalat alla kukkunud. Üheks põhjuseks on materjalide ebanormaalne hinnatõus, mis sunnib meid ostma oma toodetud puitu naaberriikidest tagasi, kahjustades seeläbi meie tootmise konkurentsivõimet. Suure hinnaralli ajal pidime isegi ostma Eestis toodetud puitu Soomest, sest seal oli see oluliselt odavam või polnud kodumaal toodetud materjale saada või küsiti liiga kõrget hinda.

Suurimaks nõrkuseks pean meie ettevõtjate poliitilist kiusamist, eriti väikeettevõtjate seisukohast. Tundub, et riigi tasandil tehakse kõik selleks, et me mitte kuidagi hakkama ei saaks ning see võimaldab naaberriikidel võtta meie turuosa. Kodumaine konkurents on küll tugev, kuid see sunnib meid rohkem pingutama, et luua midagi, mida teistel pole, ning sellega oma toodetega silma paista.

Kes on ametikaaslastest sinu iidolid või eeskujud?

Olen oma elus ja ettevõtmistes kõik ise välja mõelnud ja loonud, mistõttu mul ei ole erilisi iidoleid ega eeskujusid. Tõsi, jälgin ka suuremaid tegijaid turul ja tunnen nende vastu teatud aupaklikkust, sest nende ettevõtmised on mahult palju suuremad. Siiski, vaadates, kuidas nad oma toodetega majandavad, saab kiiresti selgeks, et suurus ei ole alati kõige olulisem.

Minu jaoks on tähtis innovatsioon ja iseseisev mõtlemine. Ise lahenduste leidmine ja oma tee rajamine on andnud mulle väärtuslikke kogemusi ja kindlustunde. Usun, et iga ettevõte peab leidma oma unikaalse lähenemise ja looma väärtust omal moel, mitte pelgalt teiste jälgedes käies.

Suurettevõtted võivad küll muljet avaldada oma mastaapide ja ressurssidega, kuid sageli näen, et väiksemad ja paindlikumad tegijad suudavad innovatsiooni ja kvaliteedi osas rohkem ära teha. Seetõttu usun, et tõeline edu peitub leidlikkuses, sihikindluses ja oskuses oma unistusi ellu viia, sõltumata ettevõtte suurusest.

Suurim õnnestumine, mis toob selles sektoris edu?

Suurimaks õnnestumiseks selles sektoris pean oma ettevõtmises kvaliteedi ja klientidega suhtlemise järjepidevust. Ei tohi teha järeleandmisi ei toote kvaliteedis ega klientidega suhtlemises. Alguses kaalusime keskmise standardiga majade tootmist, arvestades suuremat nõudlust turul, kuid õnneks võtsime julge sammu preemiumklassi suunas. Alustades oli kahtlus, kas klient võtab meid selles klassis tõsiselt, kuid kui suudame kliendi kutsuda näidismaju vaatama, siis on ka toode enamasti müüdud.

Et selles sektoris edukaks saada on oluline pakkuda mitmekülgseid kohandatavaid lahendusi, mis vastavad klientide individuaalsetele vajadustele ja soovidele. Kvaliteetne disain ja ehituskvaliteet tagavad atraktiivsed ning vastupidavad majad, kus kasutatakse ainult parimaid materjale ja keskkonnasõbralikke lahendusi. Lisaks on kliendikeskne lähenemine ettevõtte lahutamatu osa, pakkudes professionaalset ja personaalset teenust, mis hõlmab nõustamist, suhtlemist ning tuge kogu ehituse vältel algusest lõpuni.

Kutseharidus ja tööjõuteema on pikka aega aktuaalsed olnud. Kust saab Cube House oma töötajaid?

Oleme leidnud oma töötajad nii töökuulutuste kaudu kui ka tutvuste abil. Kuna tegutseme väikeses maakohas Tallinna lähedal, levivad töökuulutused ja suusõnaline info siin väga kiiresti. Toetame oma töötajaid, kes õpivad töö kõrvalt, pakkudes neile paindlikku graafikut. Usume, et hariduse ja enesetäiendamise toetamine on oluline investeering nii töötajate kui ka ettevõtte tuleviku jaoks. Meil on hea meel, et oleme saanud näiteks vastu võtta praktikandi, kes integreerus meie meeskonda nii hästi, et temast sai püsiv töötaja. Selline lähenemine võimaldab meil kasvatada lojaalset ja motiveeritud meeskonda, mis on meie ettevõtte edu ja jätkusuutlikkuse aluseks.

Kas tänases keerulises maailmas saate  kliente valida või tuleb kõik pakkumised vastu võtta?

Me ei vali oma kliente otseselt, kuid meil on kindlad kriteeriumid. Kliendi valik on siiski lõppkokkuvõttes nende enda teha, sest kui klient otsustab meie käest maja tellida, on ta tavaliselt selline, kes teab täpselt, millist kvaliteeti ja standardeid ta ootab. Meie klientidel on selged nõudmised ja ootused, ning me oleme valmis neid rahuldama, pakkudes kõrgeima kvaliteediga tooteid ja teenuseid.

Kuidas valite tarnijaid, milline on maja tootmiseks vajalike materjalide seis?

Materjali tarnijatega on meil aastatega kõik kenasti paika loksunud ja tänaseks on meil tore ning stabiilne tarnijate võrgustik. Tarnijate osas kehtib reegel “usalda, aga kontrolli”, sest kui koostöö muutub stabiilseks ja oled püsiklient, kipuvad hinnad ootamatult konkurentidest kõrgemaks muutuma.

Selle vältimiseks oleme pidanud kõvasti pingutama ja mitmed tarnijad on meie valikust välja langenud just seetõttu. Oleme hoidnud alles ainult need tarnijad, keda saame stabiilselt usaldada ning kes pakuvad jätkuvalt konkurentsivõimelisi hindu. See on võimaldanud meil tagada nii kvaliteedi kui ka kulude kontrolli.

Kas majatootjad teevad koostööd või pingutab iga tootja enda eest?

Oh ei, me eestlased oleme ju tuntud selle poolest, et igaüks pusib oma nurgas. Kui tuleb suurem rahvusvaheline tellimus, anname selle pigem mõnele naaberriigile, sest kui ise ei söö, siis teistele ka ei anna.

See mentaliteet on tegelikult väga kurb. Loodetavasti muutub see tulevikus paremaks, nii et suudame koos ühte asja ajada ja oma projektidega tegeleda. Ainult ühtse tegutsemisega on meil võimalik tõusta tagasi suurimaks puitmajade tootjariigiks Euroopas.

Pikemaajalised eesmärgid, unistusi mis ootavad realiseerumist?

Lähima 2-3 aasta jooksul plaanime ehitada uue tehase, mis suurendab meie tootmisvõimekust peaaegu viis korda. See võimaldab meil laieneda ja sihtida juba suuremat osa Euroopa turust, valmistudes vallutama uusi kõrgusi ja saavutama veelgi suuremat edu.

Mida soovitaksid meie riigimeestele? Mida saaks Eesti riik teha ettevõtjatele ja eelkõige majatootjate toetamiseks?

Riigimehed ja -naised peaksid mõistma, et kui meie tehased kolivad kodumaalt ära, liigub koos nendega ka raha. Nad võiksid võtta õppust riikidelt, kes majanduse turgutamiseks toetavad väikeettevõtlust, aidates luua stabiilsema majanduse.

Üks suur probleem, mida meie valitsus saaks lahendada, on seaduste täpsustamine väikemajade tootmise osas. Praegu tuleb iga omavalitsusega eraldi vaielda, kui soovitakse ehitusloata hoonet püstitada. See ei ole normaalne olukord, sest seadused on sageli segased ja igaüks tõlgendab neid oma huvides, mis koormab meie kohtusüsteemi. Seadused peaksid olema selged ja üheselt mõistetavad kõigile omavalitsustele, et vältida tarbetuid vaidlusi ja ressursikulu.

Sellest teemast võiks rääkida pikemalt, kuid sellel teemal arutlemine ning kõige selle kirja panemine teeks teie väljaande ajakirja paksemaks kui kunagised telefoniraamatud.

Majatootmise tulevik ehk kuhu on CH jõudnud 10 aasta pärast?

Meil on suur usk oma tegemistesse ja visioon tuleviku suhtes. Meie meeskond töötab kirglikult ja pühendunult, et saavutada seatud eesmärgid ja viia oma majad üha rohkemate inimesteni. Tulevikuplaanid on ambitsioonikad, kuid oleme valmis nende nimel tööd tegema. Oleme kindlad, et meie pühendumus ja meeskonna tugev koostöö viivad meid sihile. Loodame, et meie majad saavad tulevikus olema sama tunnustatud ja armastatud kogu Euroopas, nagu need on täna Eestis. Oleme kindlad, et 10 aasta pärast oleme saavutanud veelgi suurema tuntuse ja meie maju võib leida pea igast Euroopa riigist, nii nagu neid leiab täna pea igast Eesti maakonnast.

Täna on majatootmine üsna pingelises ja keerulises situatsioonis, skandinaavia turud on praktiliselt kadunud ja paljud suured tegijad on pankroti välja kuulutanud või kõvasti pidanud koondama. Kuidas  vabaned tööpingest, mis või kes aitab sul ennast laadida, kas sul on põnevaid hobisid?

Minu elus on oluline koht perele ning veedan meelsasti kvaliteetaega oma kahe lapse ja armsa lapselapsega. Pingetest vabanemiseks meeldib meile koos palju reisida ja avastada uusi paiku. Me naudime reisimist erinevatel viisidel, sealhulgas lennukiga, kuid matkaautoga reisimine on eriti mõnus ja lõõgastav. Matkaauto pakub ideaalset viisi stressi maandamiseks ja teel olemise vabaduse nautimiseks.

Kuigi ma otseselt marke ei kogu, on meie pere suurimaks hobiks motosport. Käime sageli pealtvaatajatena WRC rallisid vaatamas ning võtame osa drifti võistlustest. Kuigi selles valdkonnas osalemine võib olla pingeline, on see samas ka väga lõõgastav. Meil on peres oma sõitja, keda toetame aktiivselt, ja see tegevus toob meile palju rõõmu ja kokkuhoidmist. Pereliikme toetamine motosportlase karjääris on meile väga oluline ja pakub suurepärast võimalust ühisteks elamusteks. Kõik eelnev aitab mind tööalaselt pingetest lahti saada, kuna perega veedetud kvaliteetaeg ja seiklustest osasaamine annavad mulle energiat ning võimalus käia maailma avastamas pakub vajalikku vaheldust ja lõõgastust.

 Räägi üks lõbus, koomiline episood oma ametis?

Lõbus on meil alati, sest meie tiim on kui üks suur pere. Iga päev toob kaasa naeru ja rõõmu. Me oskame lõbutseda ja peame koos erinevaid tähtpäevi, mis on täis nalja ja lõbu – muidugi jääb kõik firmasisene info meie saladuseks ja sellest väljapoole rääkida ei tohi 🙂Samuti oskame me ka puhata ja alles detsembris puhkasime kollektiivselt koos Türgis, millest sai väga meeldejääv puhkus.

Algusaastatel juhtus üks naljakas ja veidi tragikomöödiline lugu. Viisime ühe maja Türile ja kohale jõudes selgus, et vundament oli küll valmis, kuid krundile puudus igasugune sissesõidutee. Klient arvas, et väike maja võiks ju olla lihtne paika panna. Meil on küll väga tugevad mehed aga paraku ei ole nad nii tugevad, et 4-5 tonnise maja kahekesi käsitsi läbi metsa vundamendile viia. Sellised olukorrad võivad alguses pisut tigedaks ajada, kuid hiljem on selle üle hea nalja visata.

HInnatud CubeHouse peremaja.