VBH läbi aegade

 November 2015

Tormidest tõusnud
VBH LÄBI AEGADE


 

Oli pime ja tormine öö…, kui saksa väikekaupmees Gottfried Schill otsustas teha oma elus suure pöörde. Euroopa oli esimese maailmasõja järel üle elanud lausa revolutsioonilisi muudatusi – kaardilt olid kadunud sajanditevanused impeeriumid. Nende asemele kerkis arvukalt väiksemaid rahvusriike nagu seeni peale vihma. Muuseas, üks nendest „seentest“ oli ka noor Eesti Vabariik.

Euroopa vajas suure sõja järel ülesehitust või vähemalt ülesputitamist ning härra Schill leidis, et just see on talle sobivaim väljakutse. Nii asutas ta paar aastat peale suurt Oktoobrirevolutsiooni 1919. aastal Stuttgardis metallfurnituuridega tegeleva kaubandusettevõtte Gottfried Schill KG, mis pidi andma oma panuse uue Euroopa
ülesehitamisse.

Saatuslik kohtumine 1975.
Firma seilas vaikselt kohalikul ärimerel koos selle tõusude ja mõõnadega 56 aastat, kuni 1975. aastal toimus kõige olulisem ja saatuslikum sündmus firma senises ajaloos – otsustati panna leivad ühte kappi seniste halastamatute konkurentidega firmast Schippert & Stetter KG.

Vastsündinud ühise firma nimeks valiti
üksmeelselt VBH ehk Vereinigter
Baubeschlag Handel, mis maakeelde
panduna peaks tähendama Ühinenud
Metallfurnituuri Müüja.

10 aastaga kuuekordne kasv!
Mitu pead on ikka mitu pead ja ühinenud jõududele ei käi ükski ülesanne üle jõu. Juba 1982. aastal on VBH-l kogunenud piisavalt rammu, et näidata oma muskleid väljaspool Saksamaad. VBH sirutab oma „kombitsad“ Lääne-Euroopasse, avades seal oma esimese välisesinduse. Elu läheb sedavõrd reipalt ja kiiresti ülesmäge, et kõigest kümme aastat peale kahe firma ühinemist (1985) on ettevõtte läbimüük kasvanud tervelt kuus korda! Juba järgmisel aastal muudab ettevõte juriidilist vormi, jätkates aktsiaseltsina, ning veel aasta hiljem, 1989. aastal siseneb VBH börsile.

VBH vallutab Euroopa ja alustab Eesti piiramist.

1996. aastaks töötab VBH-s 1652
inimest. Firmal on ainuüksi Saksamaal
üle 40 haruettevõtte.

Peale Berliini ehk Saksamaa langemist alistuvad kiiresti ülejäänud Euroopa riigid ning 1993. aastal saab VBH-st oma valdkonnas Euroopa kroonimata kuningas ehk turuliider. Ettevõtte „kombitsad“ ulatuvad nii Lääne- kui ka Lõuna-Euroopasse ning isegi Venemaale.

1993. aastal, kaks aastat peale Eesti taasiseseisvuse
väljakuulutamist, asutatakse AS Lokman kui VBH Estonia
eelkäija.

(mis juhtub edasi,
saate teada juba järgmises numbris)

A4 251115-2.ai