Soe ja valge unistuste kodu Roto katuseakendega

 

Partnerite uudised 


 

 TarmoVali
 Tarmo Väli, tootejuht
Margus Vijard, tootejuht

SOE JA VALGE UNISTUSTE KODU

Unistuste kodu. See on soe ja hele, meile meeldib siin olla, meile meeldib siia sõpru kutsuda. Enne, kui unistuste kodu valmis saab, kujutame endale ette selle iga nurka ja isegi kõige väiksemat detaili. Mida teha, et meie kodu oleks ühtlasi ilus kui ka võimalikult mugav ja funktsionaalne?

Juba praegu võime mõelda sellele, kuidas meie maja seest peaks välja nägema. Uste ja akendeta viimistlemata majakarp on viimaseks hetkeks, millal valida just sellised aknad ja uksed, mis vastaksid meie unistustele ideaalsest elupaigast ja lisaksid omapära. Pidagem meeles, et aknad on maja visiitkaardiks – nad pole lihtsalt valgusallikad, vaid täidavad ka esteetilist funktsiooni.

Tänu akendele jõuab ruumidesse vajalikul hulgal valgust, mis omakorda mõjutab positiivselt majaelanike enesetunnet. Akende arv ruumis ei tohiks olla juhus või maitseküsimus, vaid üksikasjalike arvestuste tulemus. Akende arvukus ja suurus peaks moodustama vastava protsendi põranda pindalast st vastama ruumi suurusele. Tavaliselt arvestatakse, et katuseakende klaaside pindala peaks moodustama umbes 10% antud ruumi pindalast. Investeerida tasukski just kaldakendesse, mis toovad ruumi rohkem valgust kui tavaline vertikaalne aken. Katuseaknad on suurepäraseks täienduseks ruumide sisemusele. Nende abiga muudame oma eluruumid avarateks ja heledateks ning lisame neile eripära.

Jah, katuseakende osas tasub otsustada optimaalsete lahenduste kasuks, sest neil on palju eeliseid. Näiteks kaasaegse ja esteetilise välimusega aknad, mis samas säästavad energiat, tänu millele vähenevad küttearved. Kuid lisaks välimusele ja energiatõhususele on katuseakende valikul oluline ka nende funktsionaalsus. Rohkem funktsioone võib õiges kohas tagada ülima kasutusmugavuse, vales kohas aga tähendada tarbetult kulutatud raha.

Kas valida katuseaken, mille käepide on all või üleval? 
Kuhu sobib ümber oma kesktelje avanev aken, kuhu ülahingedega katuseaken? 

Millises ruumis võib olla puidust ja millises peab olema plastikust katuseaken?

Nendele küsimustele tuleks leida vastused koostöös arhitekti või asjatundjaga juba projekteerimise käigus. Hilisemad vale aknavalikuga seotud otsused on kulukad parandada. Pealtnäha ühesugused katuseaknad erinevadki teineteisest just avamisfunktsioonide poolest.

Oluline on, et valikud lähtuksid mitte ainult disainist, hinnast või energiatõhususest, vaid elanike vajadusi ja mugavust arvestades. Kui soovid ja vajadused on kindlalt paigas, siis on ka katuseakende erinevate tüüpide, materjalide ja funktsioonide vahel oluliselt lihtsam valida.

Tootealane teave: www.roto.ee

Roto