Aru Grupp – mitte ainult aknatootja

 

Aru Grupp AS – mitte ainult aknatootja


INTERVJUU JUHAN VIISEGA

Kuidas läheb Aru Grupp, vana koostööpartner?

Tänan küsimast. 23-aastase ajaloo jooksul eristame oma arengus kaht tsüklit: enne majanduslangust ja pärast seda. Mõlemad perioodid on olnud täis väljakutseid ning arenguid, kuid ikka ühtlases kasvutrendis. Erinevus on vaid selles, et enne kriisiperioodi kasvasime 20-25 % aastas, siis tuli järsk kukkumine ning uuelt nivoolt pärast kriisiperioodi oleme liikunud stabiilses kasvutempos 10 -12% aastas.

Kuidas hindad 2016. aastat?

Oli hea aasta, kasvatasime käivet 11% ning joonealune number tuli pisut paremgi kui planeerisime. Püsikliendid on olnud lojaalsed ja mahte kasvatanud. Positiivse üllatuse tegi avatäidete osas Eesti siseturg, tegime päris hulgaliselt õnnestunud projekte koduturul, rohkem kui planeeritud. Meie oma meeskond on olnud väga tubli ja liikunud turunõudmiste ja -arengutega kaasa. Samuti on tubli olnud VBH – nii tarnete kui ka nõuannetega olete õigeaegselt kohal. Päris kõik tarnijad ei olnud siiski oma ülesannete kõrgusel, mis mõneti meie tööd takistas, kuid loodan, et nad end kokku võtavad. Konkurents ei halasta kellelegi.

Mida ootad alanud aastalt?

Tähelepanu nõudvate teemade märksõnad: palgasurve, hea spetsialisti väärtuse kasv, pidev analüüs: mida, kuhu, kuidas ja kellele toota ning müüa, konkurentsi suurenemine sihtturgudel. Loodame nende märksõnade enesele teadvustamise valguses edukat tegutsemist. Üldine Euroopa majandusfoon 2017 peaks meie ärivaldkonna töid soosima.

Kas on tegevusmallides olulisi muutusi nende aastate jooksul?

Tegevussuundades ja põhitoodete osas mitte. Aknatootmise kõrval on jätkuvalt lisaks treppide ning majade tootmine. Kõik kolm tootmist on jätkusuutlikud ja arengus.

Muutused on finantsjuhtimises ja klientide valikus. Finantstegevuses on põhirõhk kassavool ning pankade pakutava abi vastuvõtmisega oleme väga tagasihoidlikud. Klientide osas teeme valikuid likviidsuse ja professionaalsuse põhjal. Maksetingimused ja garantiid pole tingitavad, edasimüüjaks võtame neid, kes oma tööd tunnevad. Oleme oma kitsenduste tõttu pidanud nii mõnestki tehingust loobuma, kuid kaotatud raha ning vaidlemiseks kulunud aeg on jäänud olemata ja kokkuvõttes meie tulemusi oluliselt parandanud.

Aru Grupp on kogunud tuntust haridusse panustajana, mis on reaalselt teoksil?

2005. aastast käivitasime koostöös Kadrina Keskkooliga gümnaasiumiklassides õppekava ärijuhtimine ja tehnoloogia alused. Tänaseks on sellest kasvanud Kadrina Keskkoolis reaal-tehniline õppesuund, mille raames saavad gümnaasiumiõpilased põhjaliku ettevalmistuse CAD-joonestamises, lisaks baasteadmisi erinevate inseneri – ja ettevõtlusvaldkonna distsipliinidest.

Kuidas hindate õppetöö tulemusi?

Oma õppetöö taseme iga-aastaseks testimiseks käivitasime 2010 arvutijoonestamisvõistluse CADrina, kus koolinoored pistavad rinda AutoCad joonestamises TTÜ ja TTKK tudengitega. Järgmine üritus CADrina 2017 toimub kadripäeval Kadrinas. Üritus laieneb, võistkondade arv kasvab. Sponsorite ning toetavate poliitikute arv samuti. Inseneeriat propageeriv üritus koosneb atraktiivsest showst ja tulisest noorte inseneride heitlusest joonestamises. (Vaata CADrina 2016 ülevaadet meie veebiversioonis). Kadrinast TTÜ ja TTKK suunas edasiõppijate hulk on oluliselt suurenenud. Esimesed programmis osalejad on juba ülikooliõpingud lõpetanud ning alustanud edukalt töökarjääri inseneridena erinevates Eesti firmades. Ja nad on alustanud väga tublilt. Karjääritulemustest räägime aga viie aasta pärast.

Asi on lihtne: kui meil õnnestuks kasvõi 10 noort aastas aidata ühest koolist insenerivaldkonda, siis 10 aastaga oleks meil 100 spetsialisti, ja kui sama teha vähemalt 10 koolis oleks Eestis juba 1000 tipptasemel tegijat juures, mis mõjutaks majandust.

Teame kõik, et saada väga heaks, tuleb alustada varakult. Loodan, et Kadrina kogemust õnnestub edukalt teistes Eesti koolides rakendada.

Kuidas Sa näed Eesti tulevikku?

Arvan, et püsime riigina, kuni meil on tugev majandus. Majanduse püsimiseks on aga vaja ambitsiooni, tarkust ja oskusi eelmist kahte realiseerida. Edu tagab sihipärane koostöö, milles peavad osalema nii poliitikud, ettevõtjad kui ka hariduse eest vastutajad.

 

 

Korduma kippuvad küsimused

  • Kui ühel päeval helistab Sulle äsja ametisse valitud noor Eesti peaminister, siis millist nõu Sa talle annaksid?
    Küsi ettevõtjate arvamust.
  • Millise raamatu lugemine on hetkel pooleli?
    Tulevikumajandus (A. Ross)
  • Mis Sind viimasel ajal on emotsionaalselt liigutanud? Vihastanud, kurvastanud?
    Heameel: Haldusreformi käigus jäi Kadrina vald liitmata- lahutamata, inimesed saavad rahulikult oma põhitegevusele keskenduda
  • Milline on Sinu suurim hirm?
    Lähedaste tervisega seonduv.
  • Mille peale Sa viimati suure häälega naersid?
    Vello Vaher käis oma tütarde ja 1,5 aastase tütrepojaga naistepäeva puhul esinemas. Väikemehe osalemine pakatas heatahtlikust huumorikast sharmist.