Neli aastakümmet importi – Scancerco OY lugu

Scancerco Oy

NELI AASTAKÜMMET IMPORTI – MEIE FIRMA LUGU

Scancerco Oy lugu sai alguse naftakriisi kümnendil, kui meie hulgast nüüdseks juba lahkunud Leo Parkkali asutas 1976. aastal firma, mis kandis nime Scanfinn Oy. Firma leidis endale tööruumid Helsingis Eteläinen Hesperiankatu tänavas asuva maja viimaselt korruselt. Algaastatel tootevalikut alles kujundati, kuid omanikku huvitas eriti import. Leo oli kirglik ärimees, kes uskus raudkindlalt oma firma võimalustesse saavutada edu just impordi valdkonnas.

1980. aastate alguses kolis Scanfinn esinduslikumatesse ruumidesse Helsingi Töölöntorinkatu tänavasse. Kui kitsaks jäänud kontor ja mujal paiknenud ladu ja eraldi laohotell sundisid jällegi otsima uusi tööruume, kolis firma 1997. aastal oma praegusesse asukohta Suvilahdenkatu tänavas. Sörnäiste linnaosa ladu on viimase kümne aasta jooksul mitu korda laiendatud.

Tootevalikus olid algul ehitusmaterjalid, näiteks eriterased ja torud. Neid müüdi edukalt Soome ehitusfirmadele, kes viisid oma projekte ellu enamasti Lähis-Idas. Piirkonnas puhkenud sõda tõmbas aga ekspordile kriipsu peale ning rahavoogusid tuli otsida mujalt. Enne tootevaliku stabiliseerumist ehituses kasutatavatele metalltoodetele, importis firma 80. aastatel muuhulgas uksesulgureid, vesiradiaatoreid, vannitoaelemente ja ventilatsioonikanaleid. Kui tootevalikusse lisandusid Norra ventiilid ja Prantsuse polthinged, jäädi tootevalikus stabiilselt ehitustoodete juurde.

Aastate jooksul on Scanfinn Oy esinduste arv kasvanud ning oma tootearendusega on valikut laiendatud ka paljude omatoodetega, millest suurel hulgal on ka patendi- ja kasuliku mudeli kaitsealuseid tooteid.

Ka klientidele eritellimusena valmistatavate toodete projekteerimine ja tootmine on juba pikka aega kuulunud firma pakutavate teenuste hulka. (Artikkel jätkub järgmisel lehel.)

Agentuuripartneritega on koostöö olnud tihe ja pikaajaline. Peaaegu kõik aastate jooksul sõlmitud koostöösuhted on säilinud tänaseni. Esimese ehitusmetalltoodete tarnijaga 1980. aastatel alanud koostöö tõi tootearenduse tulemusena kaasa rohkesti tooteid. See jätkus kuni 2014. aastani, kui see firma lõpetas metalliga tegelemise täielikult.

Scanfinn Oy-le algul suursaatkonna kaudu hangitud Norra ventiilitootja esindus viis 1991. aastal firma Biobe Oy asutamiseni. Biobe tootevalik laienes peamiselt omaenda tootearenduse tulemusena. Biobel on arvukalt patente ja paljudel toodetel on kasuliku mudeli kaitse. Biobe argumendid ventilatsiooni tähtsuse kohta elu- ja puhkeruumides olid alguses raskesti arusaadavad, kuid vähehaaval hakkasid projekteerijatele ja tööstusele suunatud jõupingutused vilja kandma.

Enne Biobe Oy sündi asutati 1985. aastal laienemisplaanide alusel Scancerco Oy. 1990. aastate lõpul oli firmadest moodustatud kontsern.

Siis sai Scancercost kontserni operatiivsete tegutsejate holding-firma.

Kontserni eraldi firmad ühendati üheks 2017. aasta märtsis. Tänu seniste firmade ühendamisele, koondati nende oskusteave ja lai tootevalik sama katuse alla. Ühendatud firmad lakkasid juriidiliselt olemast, kuid nende nimed jäid kasutusele abiärinimede ja tootebrändidena. Firma tegevusala on endiselt majaehitustoodete ja -materjalide hulgimüük.

Ühinemise lähtekoht oli kontserni struktuuri selgemaks muutmine, dubleeriva tegevuse kärpimine ning klienditeeninduse parandamine tooteandmetest kuni toodete tellimise ja tarnimiseni. Firmakorralduses jäid omandisuhted ja personal samaks. Ühinemisega seoses tehti muudatusi ka personali vastutusalades. Need võimaldavad paremini laiendada valikut uute tootemarkide ja toodetega lisaks olemasolevatele.

Personali ajalugu

Töötajaid on seoses aastate jooksul kasvanud personali- ja kvalifikatsioonivajadustega palgatud mõõdukalt. Scanfinn Oy asutamisega seoses 1976. aastal palgati firmasse välismaal tegutsemise eest vastutama alles õpingud lõpetanud ökonomist. Kui läbimüügid suurenesid, palgati autojuht ja sekretär. Kui autojuht läks üle müügitööle, võeti tema asemele uus töötaja, kes tegi laotöid ja vedas kaupu. Müügitiimi suurendati taas ühe inimese võrra 1996. aastal, kui firmasse võeti tööle puidutöö spetsialist.

2000. aastate lähenedes sundisid äritegevuse laienemine ja ladude eraldi asukohad otsima uusi tööruume. Sörnäiste linnaossa kolides palgati firmasse raamatupidaja ning ka multifunktsionaalne sekretär vahetati uue vastu välja. Üsna pea läks laohoidjaks võetud mees täitma müügiülesandeid ning ventiilide spetsialisti ja müügimehe ülesandeid palgati täitma ventilatsiooniinsener. Paljud algul lao-, kooste- ja kontoritöödele palgatud inimesed on hiljem läinud firmas üle müügiosakonda või muudesse ametitesse. Personali on palgatud ka väljastpoolt firmat nii müügi-, logistika-, turundus- kui ka ostuosakonda.

Scancerco personali voolavus on olnud väga väike. 2017. aastal on töötajaid 17. Nad on peaaegu kõik töötanud firmas vähemalt 10 aastat. Statsionaarsetele töötajatele lisaks täiendatakse personali vajaduse korral tähtajaliste renditöötajate, õpilaste ja abitöölistega, kellele ees avaneb ühtlasi võimalus astuda alalisse töösuhtesse.