Piparkookidest

PIPARKOOK

Piparkook on kook või küpsis, mis on valmistatud siirupiga magustatud ja tugevasti vürtsitatud taignast. Piparkoogid on traditsiooniline jõulude ajal söödav magustoit Eestis, Rootsis, Norras, Soomes ja Lätis. Ehkki piparkooke müüakse hulgaliselt ka poes, on Eestis endiselt levinud komme valmistada neid kodus. Enamasti siiski ei segata piparkoogitaignast ise, vaid kasutatakse valmistainast. Jahus õhukeseks rullitud taignast lõigatakse spetsiaalsete vormide abil välja tükid; traditsioonilised piparkoogikujud on kuusk, kuusirp, täht, kuusnurk, kolmnurk, õun, piparkoogi-mehike.

Ahjuplaadile laotud piparkoogid küpsetatakse praeahjus, enne seda võidakse neid pintseldada muna või piimaga. Küpsenud piparkookidel lastakse jahtuda ning seejärel kaunistatakse neid glasuuriga. Piparkookide valmistamine on tavapärane ühistegevus, mille eri faasides saavad osaleda kõik pereliikmed, kuid eelkõige lapsed.

Kes aga ei pelga piparkoogitaigna tegemist ise ette võtta, siis pakun välja ühe mõnusa retsepti:

VANAEMA MEEPIPARKOOGID

  • 1,5 dl vedelat mett
  • 2 dl fariinsuhkrut
  • 2 tl jahvatatud kaneeli
  • 2 tl jahvatatud kardemoni
  • 2 tl jahvatatud nelki
  • 250 g võid
  • 2 muna
  • 3 tl soodat
  • 1 dl jahvatatud mandleid
  • 7 dl jahu

Kuumuta kastrulis mesi, fariinisuhkur ja maitseained keemiseni. Tõsta tulelt ja lisa või. Kui või on sulanud, klopi ükshaaval hulka munad. Sega sooda, jahvatatud mandlid ja jahu. Lisa ülejäänud massi hulka ja sega ühtlaseks. Mida kauem tainast segad, seda muredamad piparkoogid saad. Keera tainas kilesse ja hoia järgmise päevani külmkapis. Rulli kergelt jahusel laual õhukeseks ja vormi piparkoogid. Küpseta 180-kraadises ahjus 5 minutit.

(Allikas: Väike piparkoogiraamat, Angeelika Kang)


MEIE OMA JÕULUPORTER

Vanadel eestlastel oli kombeks ikka pühadeks õlut pruulida. Nii oleme ka meie saabuvateks jõuludeks teinud piiratud koguses eripruuli Jõuluporterit.