Scrigno pocket-door uksed – ruumisäästlik alternatiiv arhitektuurse efektiga

VBH messi-ERI

Tarmo Välitootejuht

Scrigno pocket doors

RUUMISÄÄSTLIK ALTERNATIIV ARHITEKTUURSE EFEKTIGA

Pocket doors-uksed (taskusse liikuvad uksed) olid eriti populaarsed Victoria-aegsetes majades 1800. lõpus ja 1900. aastate alguses.

Mis on pocket doors-uksed? Need on uksed, mis liiguvad nn taskusse, mitte ei avane avast välja nagu hingedega uksed. Uksed ripuvad ülesse lakke kinnitatud siinidel, liiguvad ülaratastel ning põrandal on alajuhik. Kui uksed on täielikult avatud, liiguvad need täies ulatuses seina sisse ja on silmale nähtamatud. Sulgedes need näevad välja nagu tavalised uksed või nagu osa seinast.

Pocket doors-ustel on oluline ruumisäästev eelis erinevates kitsastes ruumides nagu garderoobitubade, vannitubade, pesuruumide või kodukontori eraldamiseks teistest ruumidest.

Lisaks on pocket door ideaalne lahendus hoonetes, kus on vajadus liikuda ratastooliga või liikumispuudega inimestel. Kui tavaline uks vajab avanemiseks-sulgemiseks ruumi, mille taha jääb ligipääsmatu ala 8-10%, siis pocket door’i puhul liigub ukseleht seina sees olevasse raamistikku. See tähendab, et  ruum, mis tavalise ukse puhul oleks läinud kaduma, on nüüd kasutamiseks vaba. Sellest vabanenud ruumi võib sisustada mööbliga või jätta lihtsalt rohkem liikumisruumi.

Vastavalt arvutustele on selgunud, et 100 m2 suuruses eramus võib saada juba 8 m2 lisa kasutusruumi, kui asendada tavalised siseuksed seina sisse liikuvate pocket doors-ustega.

Tänapäeval on pocket doors tegemas võidukäiku tänu kvaliteetsele furnituurile, mis peab ilma reguleerimata ja hea paigalduse korral vastu vähemalt 5 aastat. Üldiselt on vaikimisi reegliks kasutada suurema kandevõimega rattaid ja kõrge kvaliteediga ülemist juhtsiini, mis tagavad rataste sujuvama liikumise.

Pocket doors’i ainukeseks miinuseks võiks pidada, et neid paigaldades tuleb arvestada elektrijuhtmete, pistikupesade ja lülititega, kuna uks vajab ruumi seina sisse liikumiseks. Seega tuleb elektri pool ideaalselt läbi mõelda.

Ühe pocket doors-uste puudusena on välja toodud ka nende vähest helikindlust. Sellele probleemile pakub lahenduse uudne Scrigno Acoustic- uksekontseptsioon, kus on spetsiaalselt tähelepanu pööratud just ukse helikindluse suurendamisele. Standardite EN ISO 10140-2: 2010 ja EN ISO 717-1: 2013 järgi mürapidavus Rw=39 dB (-1;-4).