VBH Eesti külastas Münchenis messi Bau 2019

Heiki Rüüt
tootejuht

VBHlased Eestimaalt külastasid jaanuaris BAU ehitusmessi Münchenis. BAU on päris kindlasti suurim arhitektuurile, ehitusmaterjalidele ja –süsteemidele suunatud mess Euroopas. Vaatamata võimalusele tutvuda väga paljude erinevate ehitusse puutuvate materjalide, tööriistade ja ka tarkvaraga oli meie põhihuviks siiski avatäiteid puudutavad teemad ja tarnijad. BAU messil oli seekord rõhk alumiiniumprofiilidest klaasfassaadide, uste ja akende süsteemide pakkujatel. Pidime nentima, et puit- ja PVC avatäited olid seal paraku jäetud vaeslapse rolli.
Veendusime kohapeal oma silmaga, et revolutsioonilist uudistoodet pole ka sel aastal turule oodata, põhilised uudised ja muutused on detailides ja järjepidevas tootearenduses. See aitab olla sammukene ees kopeerijatest ja konkurentidest. Kellel oli see õnnestunud rohkem, kellel vähem, aga alati jääb õhku küsimus, kas ja kui suur edasiminek selline toodete peenreguleerimine ikkagi on? Tootjad püüavad hiiglaslike klaaspindadega meeldida arhitektidele, pakkudes näiteks eriti kõrgeid lükanduste lahendusi ja variatsioone modernsetest välisustest, mis sobivad väga spetsiifilistele projektidele.

Kindlasti võib lähiajal oodata aina enam klaasfassaadide katmist ruumiliste klaaside ning aina kirjumaks ja erivärvilisemaks muutuvate erinevate fassaadipaneelidega – nö second skin’iga. Lävepakud püütakse üldse ära kaotada ja muuta läbipääsud sel moel võimalikult takistusevabaks.
Järgmine suurem meie valdkonda puudutav mess on Fensterbau Frontale 18. – 21. märtsil 2020 Nürnbergis, Saksamaal.

Bau 2019