Põhitõed uste paigaldamisest

Mehis Tiitsar
tootejuht

Oleme siin lehes eelnevalt rääkinud akende paigaldusest, kuid vähemtähtsad ei ole ka hoonete uksed ning see, millega ja kuidas need paigaldatud on. Käesolevas artiklis toome välja mõned põhipunktid, mida võiks teada ja meeles pidada igaüks, kes plaanib selle töö ette võtta.

Ukse tüübid jagunevad üldiselt kaheks – välisuksed ja siseuksed, mõlemate paigaldamisel on oma erisused ja neid on soovitav alati arvestada. Puit-, metall-, PVC- või alumiiniumuksed – kõigil neil on oma teatav spetsiifika paigaldamisel, kuid põhitõed jäävad siiski samaks. Teadmatus ja valede materjalide kasutamine võib tuua hilisema kasutamise käigus kaasa mitmeid muresid ja mõnede probleemide kõrvaldamine võib osutuda üsna kulukas ettevõtmiseks. 

Kui akende paigaldamisel peame täna juba üsna enesestmõistetavaks, et need paigaldatakse soojustuskihti, siis uste puhul seda alati järgida ei ole võimalik. Senini kõige levinumaks välisukse paigalduse asukohaks võis samuti pidada müüritise välisservaga tasa paigaldatud uksi. Põhjus peitub selle lihtsuses. Nimelt oli ukse lengi niiviisi kõige lihtsam kinnitada ja tihendada. Täna aga ei saa seda enam kõige paremaks lahenduseks pidada, sest nii nagu ka akende paigaldusel, oleks ka uste puhul mõistlik meeles pidada, kuidas tagada maksimaalsed soojustehnilised parameetrid ja kuhu tekkib kastepunkt. Täna pööratakse uusehitistes sellele üha rohkem tähelepanu ja avasse sisse välisuksi pigem ei paigaldata, energiamärgise nõuded on karmistunud ja seeläbi ka hoonete kvaliteet paranenud.

Selleks, et välisust saaks paigaldada müüritisest eemale soojustuse sisse, on väga heaks lahenduseks Klima Konform paigaldussüsteem, mille puhul paigaldatakse tugev ja soojapidav nn topeltleng seina külge ja pärast mida võib mugavalt ukselengi sinna külge kruvida. Et Klima Konform materjalina talub hästi niiskeid tingimusi, siis eriti hästi lahendab see muidu probleemseks osutuva ukse lävapakualuse toestuse. 

Kui uksed on vaja viia seina konstruktsioonist tulenevalt veelgi sügavamale soojustuse sisse, siis siinkohal tuleb appi SFS-i JB-D-süsteem, mis võimaldab uste väljaulatuvuse viia kuni 200 mm kaugusele. Kandurite koguse arvutamisel soovitan lisada uste lävepaku alla keskele ühe lisakanduri, sest tihti arvestatakse ainult ukse enda kaaluga, kuigi peaks aga arvestama ka keskmise inimese kaaluga juhuks, kui ta lävepakule astuma peaks.
Tihti soovivad ukse paigaldada kliendid ise. See ei ole halb mõte, kui teatakse täpselt, mida teha. Küll aga on soovitus pöörduda professionaalsete ettevõtete või paigaldajate poole, kui täpne ettekujutus tehtavatest töödest puudub. Nagu igasuguse ehitamise või paigaldamisega on paigaldusjuhendi lugemine üks asi, reaalne töö aga hoopis teine ettevõtmine.
Kõikide uste puhul peaks juba seina ehitamisel või renoveerimisel mõtlema, kuhu ja kuidas planeeritav uks paigaldatakse. Uusehitistel on selleks üldjuhul projekt, kus arhitekt või konstruktor on lahenduse välja toonud, kuid reaalses elus ei pruugi need alati teostatavad olla. 

Puidust, klassikalised lengiga siseuksed paigaldatakse tavaliselt olemasolevasse avasse, olgu selleks siis kivi, puit või karkassist kergsein. Igale seinamaterjalile tuleks valida sellega sobivad kinnitusvahendid. Puitlengi paigaldamisel ei tohiks kasutada näiteks tavalisi kruve, mis ei fikseeri lengi piisavalt, lasevad selle hiljem liikuma ning tulemuseks on halvasti käiv uks. Kasutada tuleks näiteks spetsiaalseid lengikruvisid SFS-i SPTR või Adjufix paigaldushülsse, mis suudavad hoida lengi stabiilsena ning on mugavad paigaldada ja reguleerida. Lengide rihtimiseks ja ajutiselt avas fikseerimiseks on enne lõpliku kinnitamist suurepäraseks abimeheks Winbag õhkpadjad, mis võimaldavad lengi mugavalt ka üksi paigaldada. Kui aga on tegemist rohkemate uste paigaldamisega, siis tasuks endale soetada spetsiaalne pitskruvide süsteem BESSEY TU/TFM, mis võimaldab väga täpset lengi paigaldust.

Ekslik on arvamus, et kogu kinnituse teeb ära montaaživaht. Lengi ja seinavahelise tühimiku täitmiseks on see hea vahend, aga kinnitatud peab olema ka mehaaniliselt. Sõltuvalt vahu tüübist on soovitatav selle kuivamiseni toestada ka ukse leng, asetades vertikaalsete lengipuude vahele toestus. Mida suurem on lengi ja seina vaheline täidetav ala, seda rohkem on paisuval vahul jõudu ja kui tugesid ei pane ning kinnitusvahendid on puudulikud, siis ongi tulemuseks kõverdunud lengid, ukseleht ei mahu hiljem vahele või hakkab kusagilt vastu käima. Lisaks on oluline saada ideaalselt paika lengi diagonaalid, loodis olemine ja ukse lävepaku aluse piisav toestus. Vastasel juhul võib see peale astudes läbi vajuma hakata.
Samamoodi, nagu ka akende puhul, tuleks kõik välisuste lengi ja seina vahelised montaaživahuga täidetud tihendusvuugid katta ka veel eraldi auru/tuuletõkke teipidega. Meie valikust sobib selleks väga hästi näiteks PLENA teip. Kui aga kogu lengi ulatuses kasutatakse tihendamiseks isepaisuvat tihendit, näiteks greenteQ OMNIA, siis teipimiseks vajadus puudub.

Üldjuhul annab uksetootja koos uksega kaasa ka paigaldusjuhendi ja soovitav on sealseid põhipunkte järgida, sest see on osa tootjapoolsest garantiist.
Kergete vaheseinte puhul, näiteks metallkarkassil olevad kipsplaatseinad, tuleks juba seina ehitamisel tugevdada ukseava vertikaalsed küljed, näiteks asetades karkassiposti sisse puidust tugevdused. Kui see oluline asi seina ehitamisel unustada, selgub hiljem, et stabiilselt lengi kinnitada on keeruline. Eriti hoolega tuleks näpuga projektis järge ajada, kui on tegu modernsete erilahendusustega, lükandustega või näiteks klaasustega, millel näiteks puudub leng sootuks. Siinkohal on oluline tutvuda juba uksevaliku tegemisel tootjapoolse paigaldusjuhendiga. 

Samamoodi oluline on arvestada ukselengi paiknemist paksemate seinte puhul. Kui uks asetada võrdsete palede tekkimiseks liiga seina sisse, siis hilisema kasutamise käigus ei hakka uks piisavalt avanema ja mis veel hullem, ilma ukse piirajata hakkab uks avanedes fassaadi välimist nurka lõhkuma. Selline olukord tekib eriti siis, kui vanale majale pannakse lisasoojustus, aga ukse asukohta ei soovita muuta. Kõige parem kui ukse saaks viia fassaadiga võimalikult ühele tasandile. 

Siinkohal tuleks kindlasti meeles pidada, et sõltumata sellest, kui hästi on välisukse paigaldus ka teostatud, on seda mõistlik sademete eest varikatusega kaitsta. Tihtipeale kinni-lahti paisuvate puituste põhjuseks ei ole kehv ukse kvaliteet vaid just sellele langevad sademed, mis võivad ust paisutada. Sõltuvalt kasutatavatest hingedest on võimalik ukselehe peenhäälestust teha ka hilisema kasutamise käigus, kuid suuremaid möödapanekuid paigaldamisel see ei korva. Neid põhitõdesid arvestades saate majale uksed ette ja rõõmu tehtud tööst jääb veel ülegi.
Palju vajalikku nii ukse- kui ka akna paigalduseks leiab meie e-poest vbh24.ee.