Roto Patio Inowa. Pehme sulgumine, avanemine ja liugumine

Roto logo
Neeme Luik
Roto

Saksa sulusetootja Roto poolt välja töötatud lükandsulusesüsteem Patio Inowa, mida iseloomustavad uudne sulgumine, ülim tihedus ja turvalisus, on nüüd veelgi mugavam, ökonoomsem ja laiema kasutusalaga.

Mugavust lisavad funktsioonid: SoftClose, SoftOpen, SoftStop

SoftClose-funktsioon pidurdab lükandraami sulgemisel pehmelt ja lükkab selle ise lõppasendisse, lisades kasutusmugavust ja takistades võimalikku väärkasutust. Kasutajal tuleb lisaks ainult keerata käepidet, et lükandelement riivistada. Funktsioon toimib tänu spetsiaalsele, peidetult lükandraami ülaossa paigaldatud juhtelemendile, mille terasest gaasikolb tõmbub raami avamisel pingule, et sulgemisel tekiks vajalik pidurdusjõud.
SoftOpen-funktsioon pidurdab raami avamisel korraks, tõmmates raami seejärel automaatselt ja pehmelt avatud lõppasendisse. Kas siin toimib gaasikolb jõu salvestina, tõmbudes raami sulgemisel pingule. Soft­Close- ja

SoftOpen-elemente saab omavahel kombineerida ning kasutada Roto Patio Inowa sulustega lükandelementidel raamikaaluga kuni 200 kg. Mehaaniliselt juhitud pidurdamine raami avamisel ja sulgemisel tagab süsteemi tõrgeteta töö, minimeerib väärkasutuse ohtu ja kindlustab selle, et raam ei põrka avamisel ja sulgemisel suure hooga vastu lengi.

SoftStop-funktsiooni soovitatakse kasutada rasketel lükandelementidel raamikaaluga üle 200 kg, kus lahti- ja kinnitõmbejõud on väga suured. Ka see funktsioon võimaldab raami liikumist pehmelt pidurdada, kuid ei tõmba raami lõppasendisse, vaid tagab selle, et raam ei sõidaks suure hooga vastu lengi. Nii saab kasutaja ohutult liigutada ka väga suuri ja raskeid lükandelemente.

Universaalne ja lihtne monteerida

Soft-funktsioone saab hõlpsalt kasutada nii puit-, puitalumiinium-, PVC- kui ka alumiiniumprofiilidest Inowa-elementidel. Monteerimisel aktiveeritakse need funktsioonid spetsiaalse pinguti abil. Juhtelementide paigalduseks on olemas vastavad puuršabloonid. Plast-ja alumiiniumprofiilide puhul pole profiili freesida tarvis; puitprofiilide puhul võib see osutuda vajalikuks. Juhtelemendi vastus ehk aktivaator paigaldatakse lengiprofiilil asuva juhtsiini külge, lisades vajadusel juurde taldelemente.
Loomulikult saab Inowa lükandelemente valmistada endiselt ka ilma soft-funktsioone lisamata. Avanemisskeemidest on tänaseks kasutusel nii ühe- kui ka kahe liikuva raamiga, sisse- või välja avanevad skeemid (A, A’, C, C’, K, K’). Puit- ja PVC-profiilide puhul saab raamivaltsi laiuseks valida 710 kuni 2000 mm, kõrguseks 600 kuni 2500 mm. Elemendi raami lubatud valtsikõrguse/-laiuse suhe on kuni 2:1.

Ökonoomsem tootmine

Aknatootjatele mõeldes on Inowa suluseelemente optimeeritud: juhtelemendi, vahesulguri ja rullikukelgud saab nüüd kruvida 4 kruviga (6 asemel), kasutades endisi puuršabloone, mis vähendab materjali- ja ajakulu. Samuti pole enam vaja joondada suluseelemente keskasendisse käepidemest, vaid see toimub automaatselt juba kruvimise käigus.

Vastupidav, ülimalt tihe, turvaline

Roto Patio Inowa on ka pärast uuendusi endiselt vastupidav ja heade sissemurdmisvastaste omadustega: käepidemest juhitavate riivistuspunktide asend ei muutu ja süsteemil on endiselt sissemurdmiskindluse klass RC2 (DIN EN 1627). Tänu raami ümbritsevate tihendite headele müratõkkeomadustele soovitatakse Inowa lükandelemente kasutada mürarikkas linnakeskkonnas ja/või suure tuulekoormusega hoonetes. Süsteemi õhutihedus vastab klassile 4 (DIN EN1026/12207) ja vihmakindlus klassile 9A (DIN EN1027/12208). Kokkuvõttes on eeliseks ka sellest tulenevad väiksemad küttekulud.

Koostöö PVC-profiilitootjatega

Rõõm on tõdeda, et Inowa suluselahendus on võitnud lisaks mainekatele puitakna­tootjatele ka mitmete nimekate PVC-profiilitootjate poolehoiu. Eelmisel aastal jõudsid Eesti aknaturule Aluplasti- ja Gealani-profiilist valminud Inowa lükandelemendid, käesoleva aasta alguses valmisid aga esimesed näidistööd Rehau-profiiliga.
Lisamaterjali Patio Inowa suluse­süsteemi kohta leiad Roto veebilehelt:
ftt.roto-frank.com/int-en/products/details/roto-patio-inowa/