PUIDU KAITSMISEST

Rimes Pürn
Rimes Pürn tootejuht

Puit on tubli ja vastupidav ehitusmaterjal, mille eluea pikendamiseks on nutikas kasutada nii peitsimist-värvimist kui süvaimmutamist.

Olgugi, et viimasel ajal ehitusmaterjalina on puitu suuresti asendama asunud teras, betoon ja tellis, ei ole puidu kasutamine ehitusvaldkonnas sugugi langenud. Pigem, johtudes maailma kogukasutuse mahu tõusust, ollakse praegu silmitsi puitmaterjali nappuse ja jätkuva hinnatõusu olukorraga. Nii sellest, kui ka traditsioonilisest dekoreerimisest-konserveerimisest tulenevalt, rakendavad ettenägelikud ehituspuidu kasutajad mõnda puitmaterjali kasulikku iga pikendavat vahendit, millest lihtsamad on peitsimine ja värvimine. Kuna meie tarbeks kasutatavat puitu ohustavad peale langetamist sinavus- ja hallitusseened ning kaitsmata puitu hiljem putukad (tooneseplased, siklased, pulbrimardikad, termiidid jms) ja seenkahjustused mädanike näol (pruun-, valge- ja pehmemädanik), on õige puitu kohe kaitsma ­asuda.
Puidukaitsemeetoditest kõige jõulisemaks on puidu süvaimmutamine (nn vase­immutus VBH Estonias müüdava Impra®lit KDS abil), mida tööstuslikult autoklaavi vaakum-surveimmutusena läbi viiakse.
Isetegemise puhul saab puitu kaitsta lihtsamate tööstuslike mahutöötluste sarnaselt, kaitstavat puitu immutusmaterjali töölahusesse sukeldades või töölahust küllaldaselt (nt rulli-pintsliga) peale kandes. Taolist isekaitsmist võimaldava vahendina müüb VBH Estonia metallisooladevaba veepõhist puidukaitsevahendit RÜTGERS’i Impra®lit TSK-40. Puiduimmutusvahend Impra®lit TSK-40 annab töödeldud puidule pikaajalise kaitse seente, putukate (ka termiitide), puidusine ja hallituse vastu. Pikaaegne sukeldamine TSK-40-sse annab kaitse terrassi- ja soklilaudadele. Lühiajalise sukeldamise või küllaldase töölahuse pealekandmisega töödeldu sobib viimistluskihi all sealhulgas voodrilaudadeks (kus sokliosa piisavalt kõrge), aknaraamideks, tuulekastilaudadeks jms. Palk- ja prussmaja valmistajad annavad TSK-40 kergimmutusega teinekord kaitse kogu majale, eriti termiidivastase kaitsevajaduse korral. Samuti tasub puidust aia- ja muu välimööbli restaureerimisel puit TSK-40-ga kaitsetöödelda. TSK-40 on värvitu puidukonservant, millele saab koheselt peale puidu töötlemisest kuivamist kanda peale viimistluse. Juba viimistletud puitu puidukonservandiga kaitsta ei saa – see ei imendu.
Puidule kaitset andes tuleb puit ümbritseda kaitsva „ümbrikuga“ ehk töödelda igast küljest ja otstest. Ise tehes saab imiteerida ka sukeldustanke, immutades puitu sobiva pikkusega rennis. Hilisemad mõõtulõikamised, puurimised ja muud lõiketöötluspaigad tuleb uuesti kaitsta rulli või pintsliga üle kattes.
Ennetav kaitsetöötlus on funktsionaalse välispuidu kaitsmisel arukaim – võitlemine puidukahjustustega on mitmeti kulukam, nõudes paljudel puhkudel professionaali sekkumist. Soovides heaperemehelikult ehituspuidule veelgi pikemat eluiga, tuleb lisaks kaitsekonservandiga kaitsmisele katta puitdetailid kihti tekitava viimistlusega.
Ilmastikumõjud, eesotsas päikese ja vihmaga, uhuvad paljast puidupinnast välja nii ligniini kui tselluloosi (nendega koos ka kaitsekihi), kahandades aastaringselt ilmastiku käes oleva puidu kasulikku mahtu. VBH Estonia müüb katmis- ja dekoreerimisotstarbeks värve, lasuure-lakke ja õlisid-vahasid