VANA MAJA PUITAKNAD VÄÄRIVAD UUT ELU

Kui oled saanud oma valdusesse vana maja ning sa ei tea, mida ette võtta vanade akendega? Mõtle korraks, enne kui hakkad uusi aknaid tellima. Kui palju ja kuhu ja miks?

Soojapidavus on oluline ning selle koha pealt ei ole vana klassika – kahed raamid ühekordse klaasiga – mingid konkurendid kaasaegsele pakettaknale. Aga enne kui vanad puitraamid lõkkesse visata, võiks mõelda ka puitraamide eelistele, eeldusel, et akna puitosa on veel talutavas seisus. Näitena võiks maja päiksepoolse külje ringi ehitada suuremate ja kolmekordsete klaasiavade peale, et tagada külluslik valgustatus eluruumides, ja põhjapoolsed, tavaliselt väikesemõõdulised, aknad alles jätta ja renoveerida. Näiteks väike sahvriaken. Või kasutada kordatehtud raame kasvuhoone, väliköögi või lastemajakese tegemiseks… Kui aga on õnne renoveerida ilus vanakooli veranda, siis sellest võib saada kogu hoone pärl!
Millest alustada? Raamidest!
Kui välise raami alumisse puitossa saab kruvikeeraja vabalt sisse suruda, siis paraku on puit omadega otsas. Kui aga puit on tugev, siis on tõenäoliselt ka kõik muu remonditav.
Alustada tuleb raamide maha võtmisest.
Järgmisena tuleb klaasid raamidest ettevaatlikult välja võtta.
Edasi tuleb eemaldada puitosadelt värvijäänused. Värvijäänuste eemaldamiseks on head tööriistad kuumaõhu föön ja akutrelli otsa sobiv pronkshari. Keelatud ei ole ka käsitöö liivapaberiga. Vanade akende taastamine ongi loominguline töö ja see kui palju vana maha lihvida, sõltub eeskätt, milline ja millega teha uus viimistlus. Vahad, õlid, lakid, värvid – vali, mida hing ihkab ja mis sinu renoveeritava aknaga kõige paremini sobib.
Puidust klaasiliistud või aknakitt? Vanade akende remondi käigus lähevad kaduma vanad klaasiliistud, need on tavaliselt päikesest olematuks põlenud või siis klaaside kinnitamiseks kasutatud vana aknakitt on samahästi kui kadunud ning see, mis veel alles oli, kadus koos klaasi mahavõtmisega.
Kui raamid on värvitud-lakitud-õlitatud, siis tekibki küsimus – millega klaasid uuesti paika panna? Lähiminevikus kasutati selleks plastikust klaasiliiste, mille üheks suureks miinuseks on termopaisumine, sest plastikust klaasiliistud muudavad päikse käes jõuliselt oma pikkust. Sobivas ristlõikemõõdus naeltega kinnitatava puitliistu kasutamine on siinkohal väga hea lahendus. Sel juhul oleks hea liistu ja klaasi vaheline osa välimisel raamil eelnevalt silikooniga vihmatihedaks teha.
Väga hea variant on ka uuesti kittida. Aknakitil on pikk ajalugu ja tal on liistuga kinnitamise ees mõned eelised:
– väga hea nakkuvus klaasiga, sellest tulenevalt hea veetihedus ja välimise raami säilimise tagamine
– väga oluline tehniline eelis kittimisel on ka see, et korralikult kititud klaas jääb hoidma raami äravajumise eest.
Raami geomeetriat hoiab paigas ja jäigana just klaas ise. Pakettakendel kasutatakse samal eesmärgil spetsiaalselt plastikust kiile klaaspaketi teatud kohtade raamipesas fikseerimisel. Ühekordse klaasiga raami puhul tuleb sama ülesandega hästi toime just aknakitt esteetiline ja autentne väljanägemine, mis ongi üheks renoveerimise eesmärgiks.
Ehituspoodides on täna lai valik erinevate tootjate aknakitte, mis kõik on head, tuleb vaid leppida nende väga pika tahenemise ajaga. Aknakiti paigaldamiseks sobib vana klassika – sõrmega, aga saab ka peenema pahtlilabidaga.
VBH pakub omalt poolt kitti, mis kuivab kiiremini, on aknatootmistele kasutamiseks sobivam ja mida saab paigaldada ka püstoliga. Lisaks heale värvitoonide valikule on aknakitt soovi korral ka üle värvitav. Sedasama saaksid kasutada ka hobirenoveerijad.
Vanad sulused kestvad veel. Mida teha vanade sulustega? Kui sulused ei ole lootusetult roostes, siis on hea säilitada vanad aknahinged, sest neile on juba sobiva mõõduga pesad kord tehtud. Vanad sulused tuleb puhastada ja vajadusel värvida. Aknaraamide sulgemiseks ja lahti hoidmiseks on ehituspoodides täna tõeliselt lai valik tormihaake, konkse ja muud. Nende abil saab kujundada vanale aknale tõeliselt värske ja ajastukohase näo.
Tihendid
Vanadel akendel ei ole neid kunagi olnud ja kas neid on vaja, selgub siis, kui taastatud raam on paika tagasi sätitud. Kui ikka õhk raami vahelt läbi vuhiseb, on võimalik leida koht isekleepuvale P- või O-kujulisele isekleepuvale aknatihendile. Soovitame tihend otstest klambrilööjaga täiendavalt raami külge kinnitada. Kui sellele tihendile esitada mitte liiga utoopilisi nõudmisi, siis suure tõenäosusega teeb ta oma tööd talutavalt hästi. Kui renoveeritud aken on kaheraamiline, siis tihendada soovitame ainult sisemist raami. Põhjus on siin õhuniiskuse liikumise suunas ja kondensis, millest oleme põhjalikumalt kirjutanud varasemates kliendilehtedes.
Võib-olla on peale esimest rõõmu ka veidi kahju kogu sellest ajast, mis selle töö peale ära kulus, aga kunagi hiljem võib see saada kuhjaga tasutud. Eriti kui on õnne pakaselisel talvel üheskoos mõne väikese inimesega puhuda klaasile jäälillede vahele ümmargust piilumise auku ja uurida, kas päkapikud juba liiguvad.

Kui aga on õnne renoveerida ilus vanakooli veranda, siis sellest võib saada kogu hoone pärl!