OOTUS TÄIS LOOTUST

Meie elu-olu on muutunud ja muutumine on tulnud läbi meie elukorralduse muutumise. Mõnede firmade töötajad on füüsiliselt töölt eemal olnud juba aasta ja tegelikult saab nii ka asju aetud. Samas on rida ametikohti, kus kodukontorisse jääda ei saa, nagu näiteks laoinimesed. Inimesed saavad mõistusega praegusest sundolukorrast aru, on õppinud oma vajadusi ja soove teisiti hindama.

Suurel osal inimestel on tekkinud meeletu soov sotsiaalse suhtluse järele, inimene ongi ühiskondlik olend ja kaua sa ikka ainult oma perega suhtled. Vaja on ka teiste inimestega füüsiliselt kokku saada. Lisaks Teamsis või Skypes tehtud töövestlustele on vajadus ka tööväliselt suhelda. Äri ja koostööd teevad ikka inimesed, mitte firmad. Äripartneriga üksteisemõistmine ja usalduslik koostöö tekib ikka tööpäevajärgse vestluse käigus, veiniklaasi või õllekruusi juures. Sellest tunnen puudust nii mina kui ka arvatavasti paljud teised. Olen otsustanud, et kohe kui isolatsioon läbi saab, oleme vaktsineeritud ja piirangud maha võetud, siis kutsume teid, kõiki meie kliente enda juurde külla, et saaksime vabas õhus suhelda, süüa head tänavatoitu ja tunda rõõmu kohtumisest meeldivate inimestega. 
Lennufirmade juhid on ennustanud, et nende äri taastub alles 3-5 aasta pärast. Mina olen optimistlikum ja usun, et see sektor taastub kiiremini. Kui inimesed saaksid vaid vaktsineeritud, küll siis saaks seda reisijanu hooga kustutama hakata. See on minu ennustus, eks aeg näitab, kuidas tegelikult läheb.
Koroona käigus on toimunud kaks huvitavat töörahulolu uuringut. Ühe järgi hindavad inimesed üha rohkem paindlikku töökorraldust, võimalust teha tööd kodus ja valida selleks ise aega (kui võimalik). Teine uuring ütleb, et töötajad soovivad rohkem ja konkreetsemat juhtimist ehk nn kõva käega juhti, kes ütleb, mida ja millal teha. Kus see tõde nüüd on? Üks aga on kindel – inimesel särab silm siis, kui ta saab teha seda, mida ta hästi oskab, saab aru, et tema panus on tähtis ja tunnetab, et ta on oluline osa meeskonnast. Sellest kirjutab oma intervjuus meie pikaaegne klient ja hea ärikaaslane Helena Randoja. Aitäh Sulle, Helena, Sinu mõtete eest! Ootan põnevusega Sinuga kohtumist, et arutada juhtimisest ja elu võimalikkusest laiemalt.
Koroonakevadel on ka positiivseid külgi. Hommikul tööle ja töölt koju jõudmise aeg on minimaalne. Jääb rohkem aega tegeleda enda harimise, tervise ja vaimu eest hoolitsemisele. Sellel kevadel on teistsugune, isegi ärev olukord materjalide ja toormaterjalide turul. Tänaseks oleme kõigilt oma tarnijatelt saanud hinnatõusu teated, aga nüüd teeb olukorra ärevaks just materjalide kättesaadavus, eriti just keemiatoodetesektoris. Põhjuseid on siin erinevaid, üheks olulisemaks on USA-d tabanud suur külmalaine, mis on suurema osa keemiatoodete toormaterjali tootvatest ettevõtetest seisma pannud või kinni külmutanud. See on tekitanud nii toormepuuduse kui ka kiire hinnatõusu. Olukord on täna aga selline, et hinnatõusust suuremaks väljakutseks võib osutuda hoopis materjalide kättesaadavus. Luban, et anname parima, et hoida tarnekindlust maksimaalselt kõrgel tasemel ja ka võimalike alternatiivide leidmiseks.
Midagi positiivset ka. Aasta on möödas, kui käivitasime uuendatud B2B tellimiskeskkonna. Esialgu tõi see kaasa väikest nurinat, aga usun, et suur osa klientidest on nüüd sellega harjunud ja avastanud, et uus keskkond pakub laiemaid võimalusi ning on varasemast versioonist parem. Kui kellelgi peaks olema muresid või ettepanekuid, siis võtke julgelt ühendust Priit Künnapuuga, kes lisaks tootejuhina hoiab korras ka meie IT-poolt. Aitäh klientidele, kes on hakanud kasutama meie mobiilirakendust. Hoiame kõiki oma kanaleid lahti, et teid ikka paremini teenindada. Ootame pikisilmi ka meie eritellimusel valmivat pakiautomaati, et saaksite tellitud kauba meie juurest kätte ka peale tööpäeva lõppu või nädalavahetustel. Anname kindlasti teada, kui lahendus on kohal ja töötab.
Mina olen nagu ikka häälestatud optimistlikult ja usun, et majandus taastub kiiresti. Seda näitab ka see, et oleme otsustanud enda meeskonda uusi inimesi palgata, et realiseerida uusi võimalusi ja arengut. Elus püsimiseks tuleb areneda.
Kevad on uue alguse, arengu ja ka armastuse aeg! Soovin teile ilusat kevadet, võitke frustratsioon, leidke tärkavast kevadest lihtsaid aga kauneid asju – kevad on ilus aeg!
VBH meeskonna nimel ja teie teenistuses!

Indrek Sauga