Avatäited rajatises ja nende montaaž

Ehitus täna ei ole lihtsalt tubli töömehe osavad käed ja suurepärane lõpptulemus, vaid on reguleeritud valdkonnana paras pähkel algajate jaoks. Nii oli ka vanasti, kus meistri käe alla tuli tööle sell, kelle ülesanne oli materjalide kätte andmine. Kui oskusteave tõusis ning abimees oskas juba lihtsamate tööde kõrval abiks olla, liikus tema võimalus meistriks saada samm-sammult edasi kuni töödejuhini välja. Siinkohal kutsun ülesse avatäidete tootjaid liituma mõne oma ala liiduga, mis oleks ehituse valdkonnas suuteline teostama kutsekojas kutsestandardi, et reglementeerida oma valdkonna töömeeste oskusteave koolitamise ja pädevuse hindamise programm (Katuse- ja Fassaadimeistrite Liit). Teise variandina võiksid avatäidete tootjad seljad kokku panna ja teha täiesti uue liidu.

Enno Rahuouja
SFS Eesti tegevjuht, Katuse ja Fassaadi­meistrite Liidu juhatuse liige

Ehituses küsitakse täna kahte peamist oskusteavet: hoolsuskohustust ja pädevust, kus esimene on põhimõtteliselt kaetud tööde dokumenteerimisega ning teine näitab, et töid on teostanud pädeva oskusteabega tööline. Kui tekivad vaidlused, siis on teostaja tunnistustega kaitstud ja tellija on kindel, et sai parima hinna ja kvaliteedi suhte koos kestva tulemusega ajas. Ehitussektoris puudub täna avatäidete- ja fassaadimeistrite kutsestandard. Ometi on fassaadi puhul tegemist ühe kallima ruutmeetri maksumusega terves rajatises. Lisaks on tihti veel tegemist piirdetarindiga, kus töötav meister peab omama ülikooli diplomiga lõpetanud inimese pädevust.
Kui räägime maakeeli akendest (avatäidetest), siis need jagunevad oma montaaži tüübilt kolmeks:
a) klaasfassaadid,
b) maast kerkivad aknad, millel puudub aknalaud ja

c) klassikalised aknad koos aknalauaga, millele on hea toetuda ja lilli peal hoida.
Avatäidetest räägime kindlasti veel ka tulevikus, kuid siin b ja c akna montaaž jaguneb veel kolmeks:
1) müüritise sisse montaaž,
2) soojustuse sisse montaaž
3) piirdega montaaž.
Müüritise sisse toodetud avatäidetele on kõigil aknatootjatel olemas profiilitootja paigaldusjuhendid ning reeglina ka koolitatud paigaldusmeeskond.
Aknamontaaž soojustuse sisse vajab vastavaid aknaid tootnud tehase või profiili tarnija juhendit ja heakskiitu, kas montaaži on võimalik tavapäraste kinnitustega teostada või mitte. Samuti peab paigaldusmeeskond olema koolitatud ja omama tunnistust kvaliteetselt teostatavate tööde oskusteave kohta. Kinnitussüsteem peab toetama kõiki aknale mõjuvaid koormuseid, mis kehtivad nii avatud, poolavatud kui ka suletud akna korral.
Prantsuse rõdu on piire õue avanevale klaasuksele. Kõik aknalengi külge kinnituvad piirdetarindi lahendused muudavad avatäite automaatselt piirdeks ning tavaline kinnituslahendus seal ei kehti. Sellisel juhul tuleb kasutada akna-ukse montaažil kukkumiskaitse jaoks testitud lahendusega kinnitussüsteeme.
SFS omab kinnitustarvikuid kõigi kolme (a-b-c) avatäite tüübi ja (1-2-3) asukoha jaoks. Oleme koostöös VBHga välja töötanud koolitussüsteemi, mis toimub 3-4 korda aastas statsionaarselt SFS koolituskeskuses ning mõistliku tasu eest saab tulekahju kustutada ka objektil, kus räägitakse põhitõed läbi ning väljastatakse kliendi kinnitussüsteemide montaažimeeskonna liikmetele pädevustunnistus JB-D. Meie partnerite nimekirja kuulub aknatootjaid, kes oma garantiiga aknamontaaži hinnapakkumistes kasutavad VBH või SFS kinnitussüsteeme, kui ka paigaldusettevõtteid (viimati Selectum OÜ), kes on oma montaažimeeskonda pädevuse nimel koolitanud.
Aknatootjate parim müügiargument ja turuosa kaitse on oma paigaldusmeeskonna koolitamine ja töömeestele pädevustunnistuste väljastamine. Selle eelduseks on kõigepealt valida oma toodetele sobiv kinnituslahenduse partner ning väljatöötada U-väärtustel tuginev garantiipakett, mis tagab tellija rajatisele 25+ aastat kestva sooja ja kindla avatäite ning tegijale kindlustunde rahade liikumises ilma enda ega aknatootja mainet kahjustamata.