Peeteli hoolekanne tänab: aitäh, kallid sõbrad VBH’st

Mõne sõnaga, kuidas Peeteli kiriku sotsiaalkeskuse lastel suvi läks.

Mõne sõnaga, kuidas Peeteli kiriku sotsiaalkeskuse lastel suvi läks.

Sel aastal algasid suvelaagrid juuli algusest ning kestsid põhimõtteliselt augusti lõpuni. Oleme väga õnnelikud, et suutsime tänavu sõprade abiga lastele korraldada koguni 5 Saaremaa laagrit, kus iga laager kestis 10 päeva. Igas laagris oli 10-12 last vanuses 8-18 aastat. Kokku osales laagrites 45 last ning 12 last vajasid koduse olukorra tõttu viibimist kahes laagris. Igas laagris oli 5 täiskasvanut.

Kõik meie laagrid on üksteisele sarnased kuid samas ka erinevad. Sarnaseks teeb neid samade kohtade külastamine ja sarnased tööd, mida laagrikohas teeme, kuid erinevaks muudavad laagrid eri vanuses lapsed oma reageeringute, suhtumiste, rõõmude ja muredega. Mõningaid tegevusi saab teha vaid vanemate ja teisi vaid nooremate lastega. Vanemad lapsed olid väga huvitatud matkadest ööbimisega telkides, kus muutub väga oluliseks oma meeskonna usaldamine ja koostöö tegemine. Oskus looduses toime tulla – teadlikkus loodusest, ümbrusest, looduses toiduvalmistamine, oskus vihmaga end ja oma asju kuivana hoida jne.

Selle aasta laagrite suur ühine ettevõtmine oli linnumajade tegemine, kus osalesid kõik meie suured ja väiksed lapsed ning Peeteli töötajad. Nii lapsed kui täiskasvanud õppisid uusi oskusi ja said uusi teadmisi. Selline koostegemine tõi palju rõõmu ja elevust.

See aasta käisid enamus laagrilapsi WOW-Elamuskeskuses, mis oli uus avastus kõigile. Võib öelda, et seal käimist nautisid nii väikesed kui suured ja paljud said uusi teadmisi. Sel aastal võitis Saaremaa Asva viikingiküla ka paljude meie väiksemate laste südame.

Ujumine ning seiklusparkides ronimised olid endiselt väga hinnatud ja oodatud tegevused igas vanuses lastele. Kolm esimest laagrit said nautida väga päikselist ja sooja ilma, mis oli ujumiseks ja vees möllamiseks väga hea.

Augusti keskel ja lõpus olnud laager toimusid kahjuks väga vihmase ilma, mis piiras ringi liikumist ja ujumise tihedust. Vihmasel perioodil said lapsed rohkem lauamänge mängida ja filme vaadata. Vihmast hoolimata korrastati laagrikoha ümbrust ka augusti laagrites – niideti muru, hooldati peenraid, korjati mahakukkunud oksi, pesti autosid ja tehti sealjuures veesõda, vanemad lapsed aitasid teeaukusid killustikuga täita.

Igas laagris oli lastega koos söögivalmistamist ja lapsed said endale erinevad ülesanded, mida nad köögitoimkonnas rõõmuga täitsid. Lapsed õppisid oma magamiskohas ja üldistes ruumides korda hoidma ja neid koristama. See aasta aitasid kasvatajad väiksematel lastel aru saada, kui palju mõnusam ja toredam on, kui laagrikaaslased üksteisega sõbralikult räägivad ja käituvad. Nii suurtele kui väikestele lastele oli oluline, et said rääkida oma muredest ja rõõmudest täiskasvanutele, kes olid kohal neid kuulamas ning abistamas.

Mõned lapsed olid esimest korda meie laagris ja seetõttu väga üllatunud ning isegi natuke segaduses meie prügisorteerimisest, sest nende jaoks oli see täiesti uus maailm. Keskkonna ja looduse hoidmise eesmärgil alustasime eelmisel suvel prügisorteerimisega ja õpetasime seda kõigile oma laagrilastele.

Rõõmustav oli näha, et sel aastal oli lastel tänu õpitule juba kergem sorteerida. Maaläheduse teema oli meil ka see aasta, kui külastasime talu, kus kasvatati erinevaid loomi, ja kasside varjupaika. Osad lapsed kohtusid talus juba eelmisest aastast tuttavate loomadega, osad nägid esimest korda kitsesid ja said neid toita. Mõned lapsed nägid päris esimest korda, kust tegelikult nende igapäevaselt joodav piim tuleb. Julgemad proovisid ise ka lehmi lüpsta.

Loeme laagrid õnnestunuks, sest lapsed said puhata, mängida, õppida uusi töiseid ja sotsiaalseid oskusi, said olla looduse keskel koos täiskasvanutega, kes neid kuulasid ja juhendasid.

Päevakeskus ja õpilaskodu avati lastele uuesti augusti lõpust. Enne uue kooliaasta algust 30. augustil jaotasime 50 lapsele kõik vajalikud vahendid koolitee või uue kooliaasta alustamiseks. Me oleme väga tänulikud kõigile sõpradele ja toetajatele, kes aitasid meil vajalikud koolivahendid kokku saada.

Esimesel septembril algas uus kooliaasta ning meil, Peeteli kiriku sotsiaalkeskuses kaasneb sellega alati tunne nagu oleks tegemist uue aasta algusega. Lapsed on alustanud koolides õpinguid klassi võrra kõrgemal ja me oleme olemas, et neid abistada ja toetada, et neil koolis ja õppimisega kõik hästi läheks.