Aasta kasvatas kannatlikkust ja tänutunnet.

Indrek Sauga

Pöörane 2021. aasta hakkab lõppema ning käes on aeg teha sellest traditsiooniline kokkuvõte.

Esmalt tänan kõiki kliente, kes on kannatlikult talunud seda segadust, mis on sellel aastal olnud  hindade ja  tarnetega. Aitäh! Sügav kummardus VBH töötajatele, et olete suutnud hoida meie kliente ja tarnijaid. Eriline tänu aga VBH laotöötajatele, kes on väiksema töötajate arvuga saanud hakkama suurenenud töömahuga. 2021. aasta märksõnadeks on olnud hinnatõusud, tarneprobleemid, töötajate puudus ja koroona – vaktsineerimine, poolt ja vastu.
Hinnatõusud on olnud tõesti sellel aastal suured ja pole vist jäänud ühtegi hankijat ega teemat, mis hinnatõusust puutumata oleks jäänud. Kahjuks pean etteruttavalt ütlema, et hinnatõusudel pole hetkel veel lõppu näha. Metsamaterjal on küll odavnenud, aga kauaks? Kui erametsaomanikud oma metsa raiumise lõpetavad, aga nõudlus püsib, siis on keeruline näha, et hinnad langustrendi pikalt jätkavad. Hetkel on selged märgid terase, alumiiniumi, plasti jne toodete hinnatõusude jätkumisest. Uudised VBH Hiinast räägivad, et alumiiniumi hinnatase on purustanud uusi rekordeid ja ületanud esmakordselt tsingi hinna. Murelikuks teeb see, et defitsiidiks on saanud alumiiniumi tootmise kõrvalprodukt – magneesium, mis ei võimalda alumiiniumsulamite tootmist tõsta. Hiinas on mitmed alumiiniumitehased uksed sulgenud, sest odavam on firma pankrotti juhtida, kui maksta maailmas tuntud autotootjatele tarnimata kauba eest hiigeltrahve …. Seega ei saa kahjuks midagi positiivset öelda, vaid tuleb uusi hinnatõusu teateid saata edasi meie kallitele klientidele.
Tarneprobleemid –  globaalne plahvatuslik nõudluse kasv on tinginud totaalsed tõrked tarneahelates. Meie hea kolleeg on selle kohta öelnud, et kõik, mis ülikoolis sai tarneahela juhtimisest õpitud, ei tööta täna enam ühegi reegli järgi. Siin on soovitus ja palve meie klientidele – peame tegema rohkem avatud koostööd teie soovide ja prognooside saamiseks, et oskaksime need omakorda edastada oma tarnijatele ostude ja varude juhtimise paremaks planeerimiseks.
Mis puutub töötajate puudusesse, siis vaatasin eelmise aasta jõulukuunumbrit, kus kirjutasin, et töö ja töökoht võib mõnes valdkonnas olla muutunud privileegiks (seoses koroona esimese lainega). Kui kiiresti aga asjad võivad muutuda – täna oleme olukorras, kus kõigil on inimesi puudu ja leida pole neid kuskilt. Hoidke oma inimesi, lubage neil osa võtta ettevõtte arengust ja hoidke oma ettevõtte väärtusi.
Kuidas edasi?
Ikka uuendusmeelselt ja uusi võimalusi otsides. Teeme kõik, mis on meie võimuses. Mida muuta saame, seda muudame, ja mida muuta ei saa, siis selle üle imestame, mitte ei vihasta. 2022. aastal saab olema suureks väljakutseks meie tarneahela juhtimine. Võtame selle pulkadeks lahti ja proovime paremini kokku panna eesmärgiga leida võimalusi efektiivsemaks ja paremaks muutumiseks. Võtame kasutusele uue laojuhtimise programmi ja vahetame välja vanad skännerid. Oma headele klientidele pakume ikka laia valikut oma tellimusi elektrooniliselt teha ja kutsun siinkohal ülesse aktiivselt kasutama meie EDI, E-order ja VBH24 teenuseid.
Tootevaliku puhul on olnud ja jääb meie üheks põhieesmärgiks selle laiendamine. Kindel on see, et otsime uusi kontakte nii akna-, ukse-  kui ka mööblivaldkonnas. Ühest uuest mööblifurnituuri brändist, mida uuel aastal esindama hakkama, saate lugeda juba sellest lehest.
Järgmisel aastal on meie praegustel andmetel taas toimumas Nürnbergi mess Fensterbau. Loodame sealtki teieni tuua uusi teemasid ja uuenduslikke lahendusi. Tulge ka ise uudistama, see mess toimub 29. märtsist kuni 01. aprillini.
Sellel aastal jätkame vana, aga usun, et head traditsiooni. Meie klientidele, tarnijatele ning konkurentidele mõeldud  jõulukaardi avaldame selle lehe vahel ja kõigi teie nimel annetame jõulukaardi raha  Peeteli Kogudusele. Tervitan siinkohal südamlikke ja suure hoolivusega inimesi Peeteli kogudusest ja hoolekandest. Soovin teile ikka jõudu ja jaksu ning vastupidamist. Olge tänatud, et sellist tööd teete!
Sellel aastal on VBH-l  ka väike jõuluüllatus oma klientidele – Rolf Roosalu ja Tiit Kikase poolt välja antud CD-plaat ”Helgus”. VBH pani oma õla alla selle plaadi valmimisele ja meil on hea meel koos artistidega kinkida see ka teile. Kõikidel plaatidel on ka artistide autogrammid. Saadame selle plaadi teile postiga või tulge sellele plaadile järele meie kontorisse. Head kuulamist ja mõtisklemist elutähtsate asjade üle.
Elu läheb ikka edasi, vaatamata et kõik asjad ei suju alati nii, nagu me sooviksime. Aknad, uksed ja mööbel ei saa alati valmis sellel ajal, kui oleme oodanud, aga õnneks on eluks ja elamiseks palju tähtsamaid asju. Tahaksin oma tänusõnad lõpetada kahe laenatud tsitaadiga:
„Rasketel aegadel aitab ainult kannatlikkus,“ Araabia vanasõna
„ Võtke aega, et olla lahke ja öelda „ aitäh““ Zig Ziglar.

Aitäh!
Teie teenistuses ja kogu VBH Estonia töötajate nimel.
Indrek Sauga