VBH oma päikesepark – kas õigustas ootuseid?

Rajasime omaenda väikese, 33 kW päikesepargi juba 2020. aasta suvel. Asukohaks valisime kaubalaadimise estakaadi varikatuse, sest sellel katuseosal oli enamvähem õige suund ilmakaare suhtes ja ka piisavalt sobiv kaldenurk. Plaan oligi teha esimene katsetus säästvalt, ilma kulukate lisakonstruktsioonideta.

Nii nagu on juuresoleval fotol näha, jäävad paneelid lume alla ja sellises olukorras on nende toodang muidugi puhas null. Ometi õnnestus meil möödunud jaanuarikuus sealt kätte saada tervelt 110 kWh!
Terve eelmise aasta kokkuvõte on graafikul näha – kuude jaotus on puhas klassika. Kokku saime aasta peale 30 MWh. Sellest saab siis järeldada, et rahaliselt on efektiivsem
kehtib see, et rahaliselt on efektiivsem mikrojaamale toota võimsust enda tarbeks. Ülejäägi müügi kasum väheneb kohe ülekandetasude tõttu
VBH Estonia tarbimine ületab seda toodetud 30 MWh ja kui kokku arvestada kehtivad elektrihinnad, tasud ja toetused, siis tänastel tingimustel on meie jaoks algselt planeeritud tasuvusaeg 7,5 aastat lühenenud 5,5 aastale.
Tasuvusaja arvutust mõjutavad olulisel määral lisaks elektrihinnale ka poliitiliselt otsustatud toetuste määrad ja kestvused – see on ka peamine põhjus, miks SOLAR paneelide tasuvusaega sedavõrd umbmääraselt esitatakse. Kokkuvõtlikult võib öelda, et oleme oma mikropargi tootlikkusega rahul.