Impra®lit tõhus puidukaitse

Rimes Pürn
tootejuht

Puit on tubli ja vastupidav ehitusmaterjal, mille eluea pikendamiseks on nutikas komplekselt kasutada peitsimist-värvimist koos immutamisega.


Olgugi, et viimasel ajal ehitusmaterjalina on puitu suuresti asendama asunud teras, betoon ja tellis, pole puidu tähtsus ehitusvaldkonnas sugugi kahanenud. Pigem, seoses maailma kogukasutuse mahu kasvuga, oleme praegu silmitsi puitmaterjali nappuse ja jätkuva hinnatõusuga. Juba see üksi on piisav põhjust puidukaitse tähtsuse oluliseks tõusuks ning nii rakendavad ettenägelikud ehituspuidu kasutajad mõnda puitmaterjali kasulikku iga pikendavat vahendit, millest lihtsamad on peitsimine ja värvimine. Kuna meie tarbepuitu ohustavad langetamise järel sinavus- ja hallitusseened ning kaitsmata jäänud puitu rikuvad hiljem putukad (tooneseplased, siklased, pulbrimardikad jt) ning mädanike näol (pruun-, valge- ja pehmemädanik) ka seenkahjustused, tuleb puitu kaitsma asuda kohe peale langetamist.

Lisaks bioloogilistele faktoritele mõjub halvasti ka ilmastik, mille mõjud, eesotsas päikese ja vihmaga, uhuvad paljast puidupinnast välja nii ligniini kui tselluloosi (nendega koos ka kaitsekihi), kahandades aastaringselt ilmastiku käes oleva puidu kasulikku mahtu. 
Ennetav kaitsetöötlus on funktsionaalse välispuidu kaitsmisel arukaim – võitlemine puidukahjustustega on mitmeti kulukam, nõudes enamasti ka professionaali sekkumist. Soovides heaperemehelikult ehituspuidule veelgi pikemat eluiga, tuleb lisaks kaitsekonservandiga kaitsmisele katta puitdetailid kihti tekitava viimistlusega.

Puidukaitsemeetoditest kõige jõulisem on puidu süvaimmutamine (nn vaseimmutus VBH Estonias müüdava Impra®lit KDS abil), mida viiakse läbi tööstuslikult autoklaavi vaakum-surveimmutusena. Isetegemise puhul saab puitu kaitsta sarnaselt lihtsamate tööstuslike mahutöötlustega, kaitstavat puitu immutusmaterjali töölahusesse sukeldades või töölahust piisavas koguses (nt rulli-pintsliga) peale kandes. Taolist isekaitsmist võimaldava vahendina müüb VBH Estonia raskemetallisooladevaba veepõhist puidukaitsevahendit RÜTGERS’i Impra®lit TSK-40.
„Puiduimmutusvahend Impra®lit TSK-40 annab töödeldud puidule pikaajalise kaitse seente, putukate (ka termiitide), puidusine ja hallituse vastu. Pikaaegne sukeldamine TSK-40-sse annab kaitse terrassi- ja soklilaudadele,“ kinnitab meie tootejuht Rimes Pürn. „Lühiajalise sukeldamise või küllaldase töölahuse pealekandmisega töödeldud materjal sobib viimistluskihi all näiteks voodrilaudadeks (kui sokliosa on piisavalt kõrge), aknaraamideks, tuulekastilaudadeks – seda nimekirja saab täiendada veel pikalt. Samas lindude pesakastide ja koerakuutide sisemiseks kaitseks ilma viimistluskihita, nagu ka elu- ja tööruumidesse, ei ole selline keemiline kaitse soovitav.“
Kindlasti tasub puidust aia- ja muu välimööbli restaureerimisel seda kaitsetöödelda ka TSK-40-ga. TSK-40 on värvitu puidukonservant, millele saab koheselt peale kuivamist kanda peale viimistluse. Juba viimistletud puitu paraku puidukonservandiga enam kaitsta ei saa – see lihtsalt enam ei imendu.
Puidule kaitset andes tuleb see täielikult ümbritseda kaitsva „ümbrikuga“ ehk töödelda igast küljest ja ka otstest. Isetegija saab siin imiteerida ka sukeldustanke, immutades puitu sobiva pikkusega rennis. Hilisemad mõõtulõikamise, puurimise ja muude lõiketöötluste kohad tuleb uuesti kaitsta, neid puidukonservandiga uuesti üle kattes.

Lisaks puiduimmutusvahendile müüb VBH Estonia veel laia valikut erinevaid värve, lasuure-lakke ja õlisid-vahasid viimistlus- ja dekoreerimisotstarbeks. 

Kindlasti tasub lugeda ka: vbh.ee/puiduolid alt artikleid puiduõlide kasutamise kohta.