Ukrainast, sõjast ja VBH-st

Indrek Sauga
Indrek Sauga

Selle ülevaate peaks minu asemel tegema tegelikult minu Ukraina kolleegid, kuid seoses sõjaolukorraga, mis kahjuks ei näita vaibumise ega ka lõppemise märke, pole see võimalik.
Loodan väga ja luban, et Ukrainast ja Ukraina VBH-st teeme kindlasti põhjalikuma ülevaate meie tulevastes lehtedes.
Annan ise lühikese ülevaate Ukraina VBH tegevusest enne ja nüüd.
Ise olen Ukraina VBH eest regioonijuhina vastutav juba viimased 15 aastat ja näinud päris hästi kogu Ukraina kui ka Ukraina ehituse ja aknatootmise arengut.
Ukraina VBH on olnud viimase kaheksa aasta jooksul ilusas ja stabiilses arengus: käive on kasvanud ja jõudis 2021. aastal 12,5 miljoni euroni. VBH tegutseb või õigem on hetkel öelda tegutses kokku kuues linnas ja piirkonnas, kus on nii ladu kui ka kontor, varustamaks piirkonna kliente. VBH peakorter ja keskladu asub Kiievis, lisaks on filiaalid Dnipros, Vinnitsas, Mikolajevis, Harkivis ja  Lvivis.  Enne Krimmi annekteerimist oli filiaal ka Simferopolis.
Esimesel sõjapäeval sai pommitabamuse linn nimega Brovari, kus asub ka meie peakorter ja ka kesk-ladu. Pommitamise  tagajärjel purunesid lao katuseakanad, samuti kontorihoone aknad esimesest kuni kuuenda korruseni. Kuna meie kontor asub hoone seitsmendal korrusel, siis seal jäid klaasid terveks, aga kahjuks avanevad ainult mõned aknad, sest raamid ja sulused on saanud tugevalt kahjustada.
Kõige rohkem on täna pommitatud Harkivit, seal küll enamasti kesklinna ja kaubanduskeskuseid, meie ladu ja ka kontor on seni ilma kahjustusteta, loodame, et nii ka jääb.

2022 aasta algas Ukrainas ilusasti ja esimesed 54 päeva näitasid edukat aastat tulevat, kuid siis algas sõda…Tänane äritegevus on hinnanguliselt umbes viis korda väiksem, kui enne sõja algust.
Osaliselt on osa tehaseid alustanud tööd, osad tootjad on oma tehased kas seisma pannud, ära kolinud või konserveerinud. Tehased, mis asuvad läänepoolses Ukrainas, on olnud küll suurema osa ajast avatud, kuid probleem on töötajatega, sest suurem osa töötajatest on rindel või tagalas ja igal juhul seotud sõjaga. Tänast aknatootmist eristab enne sõjaaegset tootmist see, et suur osa aknaid lähevad tehasest välja ilma klaaspaketita, selle asemel on erineva paksusega vineerplaadid. Ka vineeri saamisega on täna Ukrainas raskusi, sest aknaid on tulnud parandada ikka väga palju ning see jätkub…
Äritegevust Ukrainas iseloomustab ka see, et mitmeid meie koosolekuid (Teams´i kaudu), on katkestanud õhuhäire, mille tõttu oleme olnud sunnitud koosoleku lõpetama ja meie praegune tegevjuht Andrii Shvydkyi on sunnitud minema varjendisse.
12.05.22 võttis Ukraina valitsus kahjuks vastu ka ühe seaduse, mis seab meie äri halba seisu. Nimelt koostas Ukraina valitsus nn strateegiliste toodete nimekirja, mida võib välisvaluuta eest importida Ukrainasse ja kui varasemalt olid seal ka aknasulused ja aknatarvikud, siis sõja edenedes ja majandusliku seisu halvenedes on seda nimekirja strateegilistest toodetest tugevasti lühendatud. Saan Ukraina valitsuse otsusest aru ja loodan, et sõja lõppedes see piirang kaob ja VBH Ukraina saab täies võimsuses uuesti tööle hakata.
Täna on VBH Ukraina hingekirjas 77 töötajat, kes jätkavad oma igapäevast tööd nii palju, kui seda on võimalik. Mul ei ole paraku täpseid andmeid, kui paljud neist on läinud  rindele. Küll aga tegelesime aktiivselt märtsi algusest alates meie töötajate lähedaste evakueerimisega Ukrainast. Paljud on leidnud endale ajutise uue kodu Poolas, Tšehhis ja Saksamaal.

Üks meie töötaja Yuri Tsigrin ütles pärast seda, kui oli saanud oma abikaasalt teate, et on õnnelikult evakueeritud ja Poola VBH inimeste poolt majutatud, et küll on ikka hea, et töötan sellises firmas nagu VBH. Eks tulevad pisarad silma praegugi neid ridu kirjutades ja meenutades neid tänulikke sõnumeid meie Ukraina inimestelt. Ukraina inimeste uskumatu ja jätkuv entusiasm, töötahe ja julgus kaitsta oma kodumaad teeb lihtsalt heas mõttes väga kadedaks.

Kahjuks tähendab iga sõda kaotusi ja raske kaotus tabas meid ka Ukrainas – kaotasime oma hea ja ustava Ukraina tegevjuhi Igor Pavlovski. Kaotus ei olnud seotud küll otsese sõjategevusega, aga pole teada, mis tema surma kodus põhjustas, sest sõja ja haiglate ülekoormuse tõttu polnud lahkamist lihtsalt võimalik teostada.

Siin pildil oleme koos Ukraina tegevjuhi Igor Pavlovski ja finantsjuhi Andrii Shvydkyi´ga detsembris 2021 Kiievis pärast nende uute töölepingute allkirjastamist.

Elame edasi, aitame Ukrainal võita sõda ja oleme valmis nende riigi uueks ülesehitamiseks.
Slava Ukrainii!