Saame tuttavaks Mööblimasina juhi Ergo Laineemega

Ergo Laineem - Mööblimasin

Seekord on andnud nõusoleku tutvustada ennast ja mööblisektorit lähemalt Mööblimasina särav ja innovaatiline juht Ergo Laineem.

Tere, Ergo! Räägi veidi iseendast, kes Sa oled ja kuidas mööblitööstuse valdkonda sattusid?
1995-1999. aastal õppisin Tallinna Ehituskoolis mööbliga seonduvat, kus viimasel õppeaastal toimus spetsialiseerumine mööbli­restauraatori erialale. Mööblirestauraatorit ei saanud minust sellel põhjusel, et mulle ei meeldi nii pikalt ühe mööblitüki kallal nokitseda. Leidsin, et mulle meeldib rohkem teha nullist uus asi kui vanale hinge sisse putitada. 
Esimesed mööblikapid valmisid koos hea sõbraga minu vanemate kodugaraažis 2006. aasta lõpus. Sealt edasi hakkas tulema juba erinevate tuttavate kaudu vaikselt tellimusi ja sündis otsus luua ettevõte ning muuta oma tegevus ametlikuks. Nii lõime 2007. aasta 10. augustil ettevõte Mööblimasin. Mööblimasin tähistas 2022. aasta augustis ka juubelit – 15. tegevusaastat. Meie nimi on leidlik ja lööv (vähemalt meie enda arvates). Muuseas kelmikas nimi mõeldi meile välja sõbra-tuttava disaineri poolt. 

Kas mööblitootja on täna olla lihtne või keeruline?
Eks ise toota on alati keerulisem kui tuua mõnda toodet maale ja müüa lihtsalt edasi. Tootmises on väga palju erinevaid nüansse, mida tuleb jälgida, et kõik sujuks maksimaalselt hästi. Ise tootmine on teisest küljest jälle hea, sest tehes asju ise, hoiad tegevust ja kogu protsessi paremini kontrolli all.

Milline on nägemus Eesti mööblitööstusest? Millised on meie eelised ja nõrkused rahvusvahelisel turul? Kui tugev on kodumaine konkurents? 
Eesti mööblitööstus toimib minu hinnangul päris kenasti. Meie kodumaise toodangu suureks eeliseks on see, et asju tehakse siinsamas Eestis. Konkurentsi mööbliturul võib pidada üsnagi tugevaks. Küll aga omavad erinevad ettevõtted paljuski erinevat lähenemist, mille valguses on Mööblimasin leidnud omad eelised, oma nö niši.

Kuhu näed hetkel mööblitööstust suundumas? Millised on kohalikud, aga ka globaalsed trendid? 
Kui vaadata trende värvide osas, siis hetkel on jätkuvalt populaarsed tumehallid ja mustad matt-toonid. Juurde on tulnud ka tumeroheline ning kohati on märgata ka tumepunast tooni.
Pigem on täna, 2022. aastal, meie klientide seas populaarsem modernne kui klassikaline köögimööbel. Oleme 2021-2022 köögitendidest kirjutanud ka oma blogis.

2022. aastal on populaarsed suures osas moodsad kõrged pöördustega valgustatud kapid, kus sees on loodud koht köögitarvikutele või väikesele kodutehnikale (kohvimasin, röster, blender jne). Lisaks on populaarsed suured kahe uksega Side-by-Side-külmikud. Sellised külmikud eeldavad aga suuremat köögiruumi.

Millest tunned mööblitööstuses kõige rohkem puudust? Mille üle Mööblimasin uhkust võib tunda?
Kõige rohkem tunnen isiklikult puudust meetmetest, mis toetaks paremini juba turul tegutsevate ettevõtete arengut, et oleks võimalik veel edasi liikuda. EAS-ist on võimalik taotleda küll alustava ettevõtte toetust, kuid puuduvad toetused juba toimetavale ettevõttele, kes on turul olnud rohkem kui 5 või 10 aastat. 
Kõige enam tunneb Mööblimasin uhkust oma meeskonna üle, kellest enamik on pikaajalised kolleegid ja suured spetsialistid. Viimase 3 aastaga oleme teinud suurema hüppe toote lõppkvaliteedis. Meie köögid on muutunud väga palju tehniliselt täpsemaks ja seadmepargi uuendamise tõttu ka vastupidavamaks. Meile valmistab siirast rõõmu, kui saame paberil tehtud eskiisil ja hiljem toodetud köökidega muuta kellegi elu mugavamaks. Üks klient ütles väga ilusasti, et teised teevad ka ilusaid kööke, aga Mööblimasinal on oma isikupärane stiil.

Mida pead enda kõige suuremaks ülesandeks Mööblimasinas?
Enda suurimaks ülesandeks Mööblimasinas pean seda, et olen töötajatele alati maksimaalselt kättesaadav ning suuteline tekkivaid küsimusi operatiivselt lahendama. Olen koos müügimeeskonnaga suutnud üles ehitada sõbraliku ja professionaalse teeninduse, mis on saanud toetavat tagasisidet ka meie klientidelt.

Nüüd muidugi igati ajakohane küsimus – kuidas on koroona mõjutanud või mõjutamas mööblitööstust? Kuidas on see mõjunud Mööblimasinale? Kuidas on see muutnud Sinu enda tööharjumusi? 
Koroona leviku algus 2020. aasta kevadel ei jätnud ka meid puudutamata. Mõneks kuuks langes müük oluliselt, mistõttu tuli vähendada töötajate töökoormust ning küsida riigilt toetust.
Õnneks tulime sellest kriisist kenasti välja ja tänaseks on tellimuste maht taastunud. Postiiivse külje pealt muutis koroona meie salongi töökorraldust ja täna kohtume klientidega ainult kokkulepitud aegadel. Kindlasti ei aja me ära juhuslikult ukse taha sattunud kliente, vaid püüame nad võimalusel alati ära teenindada. Kui see pole võimalik, siis oleme leppinud kokku uue kohtumise aja.

Millist nõu annaksid juhina meie riigijuhtidele kriisist väljatulekuks? 
Pole saladus, et suurim kriis on hetkel energiakriis, mille osas võiks riik jagada ka toetust ettevõtetele. Toimivad ettevõted on just need, kes on loonud töökohti ja kliendisuhteid, hoiavad neid ning kokkuvõttes toovad tulu ka riigieelarvesse.

Kas oled endale seadnud ka mingeid pikemaajalisi plaane, mis suuna on arengus võtnud Mööblimasin?
Olen tegelikult sedasorti inimene, kes väga pikaajalisi plaane teha ei taha. Seda lihtsal põhjusel, et meie võime plaane teha, aga lõpuks juhatab ikka Jumal. See aga ei tähenda loomulikult, et ma üldse midagi ei planeeriks. Peamiselt planeerime tellimuste voogu ja jõudlust neid täita. Tunnistame ausalt ja ei salga, et meil on olnud sellega probleeme, kuid aasta-aastalt püüame planeerida üha efektiivsemalt. 

Kuidas Sa vabaned tekkinud tööpingetest? Mis või kes aitab Sul ennast laadida?  
Üldiselt olen loomult inimene, kes pingeid ja muid ebameeldivusi endasse ei võta. Seetõttu arvan, et mul pole õnnestunud päris pinget kui sellist tunda. Vabal ajal meeldib veeta aega pere ja sõpradega ning reisida võimalikult palju. Viimase aasta uue hobina olen leidnud matkaautoga reisimise ning kavatsen edaspidi teha ilmselt rohkem väljasõite just sellisel moel reisides. Lisaks olen viimased aastat tegelenud erinevate spordialadega, mis aitavad hoida hästi nii keha kui ka vaimu vormis ning seatud eesmärke ka saavutada.