Kurbusest ja rõõmustamisest

Indrek Sauga

Üks erakordselt keerukas aasta hakkab läbi saama. On aeg teha lühike kokkuvõte ja tänada teid kõiki.


Tänan kliente mõistva suhtumise, VBH töötajaid lojaalsuse ja selle eest, et olete andnud endast parima. Tänan tarnijaid ka lojaalsuse eest, kuigi tahaks natuke ikka manitseda ka, et kaua võib hindu tõsta…. Aga sellest räägime me juba oma tarnijatega edasi uuel aastal.
Erakordne on 2022. aasta olnud tõesti ja kõik see hullumeelsus algas juba 24. veebruaril, kui kogu maailm muutus Ukrainas alanud sõjaga. See päev oleks pidanud olema Eesti sünnipäeva tähistamise ja rõõmustamis päev, kuid muutus üheks õuduseks, mis on selle kokkuvõtte kirjutamise ajaks kestnud juba 9 kuud ehk 275 päeva.
Millest tahaks seekord kirjutada ja mida öelda? Olen sellele mõelnud sellel aastal mitmeid kordi ja 25. novembril ehk päev hiljem, kui jõudsin tagasi külaskäigult Kiievist oma heade Ukraina kolleegide juurest, jõudsin lõpuks selgusele.
Kurbusest…
Kiievis sain tunda hirmu tõelise sõja pärast, kui istusime 2,5 tundi koos oma kolleegidega pommivarjendis. Imestama pani see, et kogu õuduse juures on inimesed säilitanud positiivsuse, oskuse nalja teha ja naerda. Mind aga hirmutas inimeste harjumine pommirünnakutega. Pidin teisi lausa sundima varjendisse minema. Nemad olid juba hakanud häiresignaale ignoreerima. Õhtul ja järgmisel hommikul kuulsime, et see oli kõige võimsam päevane Kiievi pommitamine selle sõja jooksul. Pääsesime!
Kurbusest… see aasta on minu poolt vist valatud kõige rohkem kurvastuspisaraid kuuldes oma kolleegide ja nende lähedaste muredest ja üleelamistest. On ikka julged, vastupidavad ja vaprad need ukrainlased. Ukrainlased muretsevad oma elu ja tuleviku, kaotuste ja oma lähedaste pärast. Seal toimub igapäevane võitlus meile nii tavapäraseks saanud asjade eest nagu vesi, elekter, toa-soe – kõige selle eest, mis ei ole Ukrainas enam tavalised ja igapäevased. Küll aga nägin solidaarsust, sest kui president on palunud elektrit säästa, siis seda ka tehakse. Kõik ühise eesmärgi nimel, milleks on võit ja vabadus.
Nagu on targad inimesed aegu tagasi öelnud, kui pole tundnud kurbust, siis ei oska tunda rõõmu, kui pole tundnud külma, ei oska rõõmu tunda soojast, kui pole tundnud pimedust, ei tea mis tähendab uuesti valgust näha. Jutustusi vaprate ukrainlaste vastupidamistest oli raske kuulata, kuid samas annab see lootust.
…ja rõõmustamisest
Toetus, usk võitu, hea sõna on need, mis aitavad. Seda läksingi Ukrainasse oma külaskäiguga viima. Kohtusin viimati oma kolleegidega 7. detsembril 2021. Taasnägemise rõõm oli suur ja pisarad voolasid meil kõigil. Siinkohal tahan edasi anda kõigi ukraina kolleegide tänusõnad eesti inimestele meie abi eest, mida oleme nii riigi- kui ka era­tasandil Ukraina heaks osutanud. Aitäh teile!
Olles kohtunud Ukrainas inimestega, saad aru, millised on meie ja nende murede erinevused. Meie mured on enamjaolt vingumised ja need tuleb lõpetada. Me ei tohi väsida. Rõõmustame ja olgem põhjusega rõõmsad, et meil on rahu.
See aasta on olnud keeruline ja keegi ei luba, et järgmine tuleb lihtne ja vähem keerulisem, aga tuleb vastu pidada, otsida võimalusi tegutsemiseks ja anda endast maksimum. Luua eeldused paremaks homseks. Luban, et VBH kollektiiv annab endast ka järgmisel aastal parima, et meie kliendid ja tarnijad rahul oleksid.
Sellel aastal jätkame oma vana traditsiooni ja toetame Peeteli kogudust. Meie klientidele, tarnijatele ning konkurentidele mõeldud jõulukaardi avaldame selle lehe vahel ja kõigi teie nimel annetame jõulukaardi raha Peeteli kogudusele. Tervitan siinkohal Peeteli koguduse inimesi ja tänan neid headuse ja soojuse eest, mida nad oma tööga igapäevaselt abivajavatele lastele jagavad.
Küll aga teeme tänavu oma klientidele ja partneritele väikese kingituse. Nimelt on valmimas üks väike raamat, mida loodetavasti väga tõsiselt ei võeta, aga mis on kirjutatud ja kingitud sooja südamega. Saadame raamatukese teile postiga või tulge ise järgi meie kontorisse, kuhu olete alati külla oodatud.
Neile, kes nuputavad oma lähedastele jõulu­kinke,  teen ettepaneku – kinkige oma lähedastele asju, mis neid paremaks teevad ja mis aitavad neil elus jätkuvalt õnnelikud olla või lihtsalt elus püsida näiteks nagu helkur, taskulamp, kudumisvardad või mõni tore tööriist. Aga piisab ka ühiselt veedetud ajast, mõnusast jutuvestmisest või soojast kallistusest.
Aitäh teile kõigile 2022. aasta eest ja läheme ikka koos edasi!

Teie teenistuses ja kogu VBH Estonia töötajate nimel
Indrek Sauga