XXX ehk kihisevaid pühi!

Nagu meil VBH-s viimastel aastatel kauniks tavaks on kujunenud, valmis ka nendeks pühadeks meil terve laar vahutavat kesvamärga, mis sel aastal pisut pidulikum ning erilisem on. Nimelt pruulisid Õllenaudi õllemeistrid meile seoses saabuva VBH Estonia juubeliaastaga spetsiaalse Balti porteri XXX, millel mõnusalt mekki ja kangustki (6,9%). XXX-i saab proovida meie esindust külastades ning ehk saab mõne kaasagi võtta kodus mekkimiseks.

Porter on õlu mehistele meestele, mitte nannipunnidele. Esimest korda mainiti porterit juba 1721. aastal Londonis, Inglismaal. Seal oli ta sadamatööliste lemmikjook, mille järgi ta ka oma nime on saanud (port ing.k – sadam). Tänu oma tummisele olekule ning rikkalikule maitsele levis jook kiiresti aristokraatide lauale ning sealt edasi juba tervesse maailma. Tegelikult on porter esimene õllesort, mida hakati pruulima üle terve maailma sh ka Põhja-Ameerikas ja Venemaal.
Balti porteri ajalugu ulatub 19. sajandisse, millal selle valmistamisega tehti algust… Soomes (1860) ja Poolas (1881). Muuseas, 31. jaanuaril tähistatakse isegi rahvusvahelist Balti porteri päeva, mis samuti sai alguse Poolast.
Porterit on soovitav juua kolme sorti klaasidest – pubiklaasist (nonic või tulip), seidelist või snifterist. Tavaline pubiklaas on selline, millest ka meie pubides näiteks Guinessi õlut serveeritakse, seidel aga on Eestis üsna traditsiooniline sangaga ümarapoolne tahuline õllekann, mis alt veidi kitsam kui ülevalt. Snifter aga meenutab tavalist suuremat sorti konjakipokaali.