Peeteli tegemistest 2022. aastal

Lapsed on meie tulevik. Toetades lapsi, aitame kindlustada tulevikku. Nii on ka VBH jätkuvalt Peeteli kiriku sotsiaalkeskuse toetaja. Uurime, mida põnevat on peagi mööduva aasta jooksul Peeteli kiriku sotsiaalkeskuses toimunud.

Aasta algas rahulikult ja õppimise tähe all, meie jaoks ongi kõige olulisem toetada lapsi hariduse omandamisel. Oleme tänulikud Jumalale ja meie sõpradele-toetajatele, kes selle võimalikuks teevad.

Aprill, mai ja juuni on väga olulised kuud kooliaastas, kuna need on viimased enne suurt suvepuhkust ja lapsed peavad andma endast parima, et klass saaks hästi lõpetatud. Sel aastal valmistusid 9 last koolilõpu eksamiteks. Me aitame lapsi vastavalt nende vajadustele, kuid lapsed on üldiselt selleks ajaks kevadel väga väsinud koolist ja unistavad suvelaagritest. Väikese maitseproovi said lapsed laagri ettevalmistuspäevadel 20.-21. aprillil ja meie kevadlaagris 26.-28. aprillil. Lastel oli palju tegemist laagrimajade ja ümbruse korrastamise ja puhastamisega, peenarde ettevalmistamise ja muru niitmisega, küttepuude tegemise, matkamise ning osadel isegi ujumisega. Kevadlaagris osales 19 last ja 8 täiskasvanut.

Sel aastal oli meil käsil linnumaja projekt, mida alustasime mais ja jätkasime juunis.

Mais tähistasime emadepäeva ning Peeteli 25. tegevusaastapäeva. Meie lapsed laulsid ja tantsisid oma emadele ja peredele, saime kõik koos ühiselt aega veeta. Lapsed jagasid lilli oma emadele ja meie sõbrad pakkusid sünnipäevalaual maitsvat soolast ja magusat. See oli südantsoojendav tähistamine koos Peeteli lastega läbi aastate, endiste pikaajaliste kasvatajate ning praeguste laste ja kasvatajatega.

11 noort meie õppetoetusprogrammist aitasid koguda toitu Eesti toidupangale aprilli alguses ning mai keskel osalesid ka Kalamaja kodukohvikute päeval, müües iseküpsetatud pannkooke ja wrappe.

Ma keskel valmistasid lapsed ette maapinna ning 28. mail sai Peeteli oma esimese kasvuhoone, mis kingiti meile meie sõprade poolt. Nüüd saavad lapsed ise kasvatada tomateid, kurke ja salatit meie oma tagaaias.

See aasta algas meie suvelaagrite hooaeg tunduvalt varem kui tavaliselt ja seda juba 13. juunil. Sel aastal õnnestus sõprade abiga korraldada neli 10-päevast laagrit Saaremaal, üks 12-päevane poiste laager Norras, 4-päevane jalgrattamatk Hiiumaale ja 2-päevane jalgsimatk Jänedale-Aegviitu, mõlemad matkad olid looduses ööbimistega

Sel aastal õnnistati Saaremaa laagreid imelise suveilmaga, mis oli ideaalne ujumiseks. Ujumine on laste lemmiktegevus läbi kõigi vanuste. Paljud laagrid käisid looduses pool päeva kestvatel väljasõitudel, mis lõppesid piknikuga isetehtud toidust. Mõned laagrivahetused külastasid muuseume, avalike seikluspargi radasid, kasside varjupaika, mängisid disk-golfi, proovisid sup-laual sõitmist, üks laager käis ka WOW-keskuses. Kuid selle aasta suurim avastus oli jäätisevalmistamise töötuba, selles töötoas käis 3 Saaremaa laagrivahetust ning nüüd meie lapsed teavad kuidas valmistatakse traditsioonilist jäätist.

Kõige selle juures olid lastel ka nende tavapärased kohustused:  laagriplatsi korrashoidmine (muru niitmine, maha kukkunud okste ära korjamine, peenarde eest hoolitsemine), oma magamiskoha korras hoidmine, ühisruumide ja oma toa koristamine kasvataja abiga, laua katmised või abistamised toiduvalmistamisel. Laagris süüakse alati koos, et luua ühise suure pere tunnet.

Sellel aastal jätkasime ka prügisorteerimisega ja rõõm on näha, et lapsed on sellega kui igapäevaelu osaga täiesti harjunud.

Augusti lõpus jagasime 45 lapsele koolitarbeid, et nad saaksid kõige vajalikuga kooli minna. Augusti lõpus oli meil päevakeskuses jälle palju lapsi ning septembrist alates on lapsed tagasi elamas ka õpilaskodus. Septembrikuu oli lastele koolis natuke raske, kuna matkad ja laagrid ning suvine vabadus oli nii värskelt meeles ja õppetöölainele on soojade sügisilmadega veel raske häälestuda. Kuid meie kasvatajad Peetelis on kogenud ja tublid ning aitavad lapsi uue õpirutiini tekitamisel. Kasvatajad hoolitsevad ka selle eest, et koolitööd saaks enne mõnusaid mänge ja huvitegevusi tehtud. Oktoobris oli ka juba esimene lühike koolivaheaeg ning viisime lapsed kahel korral loodusesse matkama. Ühel matkal saime vihma ja osalejatel tegi meele rõõmsaks kollaste keepide kasutamine. Vihmast hoolimata oli väga tore ja lõbus väljasõit. Peale vaheaega oleme jätkanud laste aitamist ja motiveerimist nii kodutööde tegemisel kui kooli jõudmisel. Novembri keskel jõudis aeg niikaugele, et aeg hakata õppima erinevaid etteasteid jõulupeoks, mis ei ole ka enam üldse kaugel.

Me oleme nii tänulikud, et meil on jätkuvalt võimalik lapsi aidata. Me saame seda teha ainult tänu meie sõpradele ja toetajatele.

Tervitused kõigi poolt Peeteli kiriku sotsiaalkeskusest!

Jumal õnnistagu teid!