Impra®lit TSK-40 puidukaitse – parim kaitse on ennetav

Impralit TSK-40 puidukaitse
Rimes Pürn
tootejuht

Ka tarbepuidu kaitsmisel kehtib sentents – si vis pacem, para bellum (tahad rahu, siis valmistu sõjaks). Ehk ennetav kaitsetöötlus on funktsionaalse välispuidu kaitsmisel arukaim – hilisem võitlemine puidukahjustustega on kordi kulukam, nõudes tihti ka professionaali sekkumist. Naturaalne ja töötlemata tarbepuit ei pea kuigi hästi vastu ei ilmastikule ega bioloogilistele kahjuritele ja kahjustustele, mistõttu tuleb tarbepuitu kaitsevahenditega töödelda võimalikult kiiresti kohe peale langetamist.

Mitmekülgselt suurepäraseks vahendiks puidu kaitsmisel on raskemetallisoolade vaba veepõhine puidukaitsevahend Impra®lit TSK-40, mida kasutavad tööstuslikult puiduimmutamist teostavad ettevõtted. Puiduimmutusvahend Impra®lit TSK-40 annab töödeldud puidule pikaajalise kaitse seente, putukate (sh termiitide), puidusine ja hallituse vastu.
Isetegemise puhul saab puitu kaitsta sarnaselt lihtsamate tööstuslike mahutöötlustega, kaitstavat puitu immutusvahendi töölahusesse sukeldades või töölahust piisavas koguses (nt rulli-pintsliga) peale kandes. Puidule kaitset andes tuleb see täielikult ümbritseda kaitsva „ümbrikuga“ ehk töödelda igast küljest ja ka otstest. Pikaaegne sukeldamine TSK-40-sse annab tõhusa kaitse terrassi- ja soklilaudadele. Lühiajalise sukeldamise või küllaldase töölahuse pealekandmisega töödeldud materjal sobib viimistluskihi all näiteks voodrilaudadeks, aknaraamideks, tuulekasti­laudadeks – seda nimekirja saab täiendada veel pikalt. Isetegija saab siin imiteerida ka sukeldustanke, immutades puitu sobiva pikkusega rennis. Hilisemate mõõtulõikamiste, puurimiste ja muude lõiketöötluste puhul tuleb lõikekohad kaitse saamiseks Impra®lit TSK-40 puidukonservandiga uuesti üle katta.

Lisaks terrassi- ja soklilaudadele tasub pärast restaureerimist kaitsetöödelda ka aia- ja muud välimööblit.
TSK-40 on värvitu puidukonservant, millele saab viimistluse (värvi, lasuuri, õli) peale kanda koheselt peale puidu töötlusest kuivamist. Juba viimistletud puitu puidukonservandiga paraku enam kaitsta ei saa – see lihtsalt enam ei imendu.
Vaata lähemalt ja küsi nõu:
vbh.ee/puidukaitse_puiduimmutus/