GreenDice vähendab mõõdetavalt IKT seadmete keskkonnamõju

Möödunud aastal liitus VBH Estonia ettevõttega GreenDice, mis edendab läbipaistvat tehnikaringlust ja aitab mõõdetavalt vähendada ettevõtete IKT seadmete ökoloogilist jalajälge.
Peamised kliimamõju tekitajad maailmas on energeetika- ja transpordisektor, kuid ka tehnoloogiasektoril on märkimisväärne osa. Igal aastal toodetakse maailmas enam kui 1,3 miljardit uut tehnikaseadet, mille tootmise jalajälg on tänu erinevate materjalide kaevandamisele, transpordile ja muudele teguritele väga suur. Seetõttu on oluline mõõta ja teha tarbimisharjumustes muudatusi, et vähendada elektroonikajäätmeid, mis on kõige kiiremini kasvav jäätmesektor maailmas. United Nations´i andmetel jõuab vaid 17% elektroonikajäätmetest jäätmekäitlejateni, suurem osa näiteks põletatakse või lõpetab augutäitena maapõues.
Täna on keskkonnamõju vähendamine aktuaalsem kui kunagi varem. Euroopa Liidu direktiivid puudutavad üha enam ka Eesti ettevõtteid ja agaramad teevad juba täna ettevalmistusi ESG raportite koostamiseks. Luubi alla on võetud rohepesu temaatika ja hoolega valitakse sõnumeid, et mitte sattuda kriitika alla või olla süüdistatud kliente eksitava info levitamises.
GreenDice’i läbipaistev tehnikaringlus aitab ettevõtetel vältida rohepesu ja annab sisendit ESG raportisse kõikides suundades (Environmental, Social, Governance).
GreenDice kaardistab ära ettevõtete arvutipargid ja arvutab tootjatelt saadud andmete põhjal välja nende IKT seadmete ökoloogilise jalajälje. Tootjate andmed baseeruvad PAIA-mudelil, mis on välja töötatud Massachusetts Institute of Technology (MIT) poolt. Kui ettevõte vahetab välja oma IT-seadmed, suunab ta vanad GreenDice´i kogukonda, kes on valmis neid edasi väärindama. Seadmete elukaare pikendamisel tekib jagatud vastutus, mille tulemusena võib ettevõtte IKT seadmete keskkonnamõju väheneda enam kui 50% võrra. Ettevõtete süsinikujalajälje osakaal on valdkonnast tulenevalt erinev. Tootmis- ja transpordiettevõtete keskkonnamõju on valdavalt seotud ettevõtte tegevusega, teenindusettevõtetel võib tehnoloogia moodustada kuni 1/3 kogu CO2 jalajäljest.
GreenDice´i missiooniks on luua kõigile võrdsed võimalused arvutimaailma sisenemiseks. Selleks on loodud kogukond, millega liitumine algab 5.90 eurost kuus (www.greendice.ee/liitu). Igale liitujale garanteeritakse alati toimiv seade ja pakutakse igakülgset IT-tuge.
Tänaseks on kogunenud nii Eestist kui mujalt Euroopast juba üle 230 ettevõtte, kes on valmis mõõdetavalt oma IKT seadmete keskkonnamõju vähendama. Nende seas näiteks SEB, Omniva, Skeleton, Tele2, Scania, ERGO jt.
Rohkem infot GreenDice´i kohta leiab: www.greendice.ee.