25 aastat Roto esindust Eestis!

Tõepoolest, aeg lendab! Täna 25 aastat tagasi ehk täpsemalt 3. septembril 1998 oli see päev, kui Tallinnas aadressil Peterburi tee 81 avati piduliku lindilõikamisega Saksa sulusetootja Roto Frank AG Läti-Eesti esindusbüroo.

Tervitame tähtpäeva puhul kõiki meie akna- ja uksetootjatest kliente ning koostööpartnereid – aitäh teile tubli koostöö, edumeelsuse ning usalduse eest!

Roto ajalugu Eestis algas tegelikult juba aastal 1993, kui Lasitas tollal peamehaanikuna töötanud Neeme Luik tutvus Dr. Günther Engelhardtiga, kes otsis iseseisvunud Balti riikides Roto kahtepidi avanevale aknasulusele uut turgu. 1995. aastal sõlmiti partnerleping Roto ja Lokmani (VBH Estonia eelkäija) vahel aknasuluste tarnimiseks ja 1996. aastal asus Neeme Luik Roto kaubamärgi esindajana Eestis ametlikult tegutsema. Töökoormus kasvas aga sedavõrd kiiresti, et kodubüroos seda varsti enam võimalik teha ei olnud. Seetõttu otsustatigi avada Leedu eeskujul Eesti ja Läti tarvis Roto esindusbüroo ka Tallinnas. Saksa keele oskusega bürootöötaja Monika Männik leiti samas hoones tegutsenud ja aknaprofiile müünud ettevõttest, millel oli Lokmaniga ühine omanik. Ülejäänu, nagu öeldakse, on juba ajalugu!

Esimeseks suuremaks väljakutseks oli leida tollal Eestis veel tundmatule, saksa tüüpi Roto Centro 101 pöördkald-aknasulusele tootjaid, kes seda kasutada sooviks, samuti tuli tutvustada Roto katuseaknaid ning pööninguluuke. Sulustele tuli leida eestikeelsed nimetused, trükkida virnade viisi tehnilisi juhendeid, tellida vajalikud näidiseid, teha näidissulustamisi, korraldada tehastes koolituspäevi ja tõlkida-juurutada aknatootmisprogramme. Iga-aastaseks pingeliseks ettevõtmiseks sai osalemine ehitusmessil EstBuild, mis tähendas büroole aknanäidiste, sulusetahvlite, katuseakende, pööninguluukide jms. tellimist ja ettevalmistamist, messistendi ülespanekut ja tutvustamist külastajatele kogu messi jooksul. Siinkohal suured tänud VBH tublidele abilistele! Messiaeg sisaldas muidugi ka rahvusvahelist suhtlemist kolleegide ja valdkonna spetsialistidega, mistõttu tööpäevad ja -jutud venisid väga pikaks, lõppedes sageli alles ujuvrestorani “Admiral” sulgemisega. Olid ikka ajad!

2001. aastal viidi Roto esindus logistiliselt üle Varssavi kesklao alluvusse ja Läti esindus asus tegutsema eraldi üksusena. Toimus kolimine samas hoones asuvasse suuremasse ruumi, kus sai paremini kliendikoosolekuid pidada ja näidiseid eksponeerida. Katuse-­akende ja pööningutreppide tarvis loodi Rotos eraldi divisjon ja selle valdkonnaga hakkas tegelema VBH müügitiim. Algas uue põlvkonna aknasuluse, hõbedakarva pinnakattega Roto NT juurutamine. Müügimahud ja tooteportfell kasvasid hoogsalt tõusvas joones kuni aastani 2009, mil üldine kriisiehmatus sundis püksirihma pingutama ka Roto esindusel. Täbarast majandusseisust väljumiseks tuli teha kõvasti turu-uuringut ja läbida sadu kilomeetreid, et leida uusi kliente – sel ajal algas koostöö Soome aknatootjate ja suluse edasimüüja Scancerco OY-ga, hakati külastama ka Soome ehitusmesse.

Üheskoos trende luues edasi!
Viimaste aastate trendiks on kujunenud suuremõõtmelised, rasked ja heade soojapidavusomadustega pöördkaldaknad ja lükanduksed. Roto on neid nõudmisi varakult arvesse võttes välja töötanud tänapäevase aknasulusesüsteemi Roto NX ja uuendusliku tehnoloogiaga paralleel-lükandsuluse Patio Inowa, mis võimaldab aknatootjatel valmistada ülimalt tihedaid ja samas hõlpsalt käsitsetavaid ning klientide hulgas populaarseid lükanduksi- ja aknaid. Nende ja paljude teiste Roto akna- ja ukstehnoloogia tarvikute kohta pakuvad teavet meie eestikeelne veebisait www.roto.ee ja Roto teabekanalid Facebookis, YouTubes ja LinkedIn’is. Hakka meie jälgijaks, siis oled uudistega kursis!
Jutu lõpetuseks ka väike maasikas – tähtpäeva puhul pakub Roto järgmisel kliendikohtumisel sünnipäevatorti!

Sündmust meenutab juuresolev foto: (vasakult) Indrek Sauga, Neeme Luik, Hans-Joachim Müller, Monika Männik, Uldis Krēsliņš, Günther Engelhardt, Rimgaudas Vaiciulis, ees kükitab: Sergey Kolobkov.
Sündmust meenutab juuresolev foto: (vasakult) Indrek Sauga, Neeme Luik, Hans-Joachim Müller, Monika Männik, Uldis Krēsliņš, Günther Engelhardt, Rimgaudas Vaiciulis, ees kükitab: Sergey Kolobkov.
Monika Männiku esimene ametlik tööpäev Roto esinduses, 1. september 1998. Kahe töötaja peale oli üks arvuti, peamine infovahetus toimus faksi ja telefoni teel.

Neeme Luik koos Aru Grupis valmistatud Patio Inowa sulusel põhineva tootenäidisega messil EstBuild