Juhtimisest ja inimestest

Indrek Sauga
Indrek Sauga
Juhataja

Tere, austatud lehelugejad!
Alanud aasta on juba rohkem kui kuu vana, aga ikka veel on täitsa sobiv kõigile teile soovida head jätkuvat 2024. aastat.

Vaatasin hiljuti tagasi oma eelmise aasta veebruarikuu kliendilehe eessõnale, kus kirjutasin hirmust ja kommunikatsioonist. Loodan, et kõigil meie klientidel on läinud paremini, kui kõige mustemad stsenaa­riumid näitasid, ja olete rasketele aegadele vaatamata vähemalt rahuldavalt hakkama saanud. Rasked ajad ei ole aga kaugeltki veel möödas.

Eelmisel nädalal kuulasin ühes väikses vestlusringis Kaitseliidu ülema kohalt lahkuvat Riho Ühtegi´t, kes rääkis juhtimise erisustest sõjaväelises juhtimises. Palju oli uut, kuid nii nagu sõjaväelises juhtimises nii kehtivad ka tavaliste ettevõtete juhtimisel samad nõuded:

  • Visioon, selle sõnastamine ja oma inimesteni viimine
  • Kommunikatsioon, edasi- ja tagasi­sidestus
  • Inimeste motiveerimine

Kuidas on sinu ettevõttes lood nende nõuete täitmisega?
Eesti keeles on üks sõna juhtimine, mis tähendab kõike juhtimist puudutavat, aga inglise keeles on sõnal juhtimine kaks erinevat tähendust ja eesmärki:
Leadership – juhi ülesanne on tegeleda visiooni ja uute võimaluste otsimisega, vanade sissejuurdunud paradigmade lõhkumisega, uute reeglite kehtestamisega, eesmärgiga teha ja panna inimesed tegema uut moodi.
Management – siin on juhi ülesandeks etteantud plaani täitmine, reeglites püsimine kokkulepitud eesmärgi saavutamiseks. Erinevatel ettevõtte eluetappidel vajab ettevõte erinevat tüüpi juhti või siis nõukogu /nõukogu liiget, kes peab endale võtma liidri ehk leadership’i elluviija rolli. Kumba on sinu ettevõttel hetkel rohkem vaja, kas liidrit või mänedžeri?

Selge on see, et 2024. aasta ei saa olema kerge ja lihtsaid lahendusi pakkuv, küll aga tuleb muutunud ja veel muutuvates tingimustes olla paindlik ning muutustele reageeriv. Minult on mitmed juhid küsinud: „Mida sa arvad ja soovitad?“ Ennustaja töö on tänamatu ja ma ei tahaks seda teha, aga usun, et ehk on kõige hullem möödas. Aasta teises pooles, hiljemalt sügiseks, on majanduse olukord kindlasti parem või on vähemalt selgeid märke majanduse kosumisest. Viimati, kui kohtusin Soomes dormakaba inimestega, sain info, et Soomes on kõik kodukontorites või vähendatud töökoormusega töötanud arhitektid tööle ja kontorisse tagasi kutsutud. Käsil on hulgaliselt uusi projekte, mille kallal käib kõva töö ja joonestamine. See kõik ütleb aga seda, et kohe varsti peaks ka ehitamiseks minema, nii et vaja on veel veidike kannatust ja vastupidamist.

Mul on üks kindel sõnum ettevõtjatele: hoidke oma inimesi, kes on teie ärile täna ja ka tulevikus võtmetähtsusega. Alles 2020. aasta alguses oli suur koondamislaine, kus covidi tõttu said firmad tugevasti kannatada. Hiljem polnud aga firmadel enam kedagi, kellega neid häid ja rasvaseid projekte ellu viia või tootmist  realiseerida. Ega seekord ka palju teisiti ei lähe. Kindlasti pole seekordne kasv nii järsk kui siis, aga kaotatud inimest sa enam kõrge motivatsiooni ja lojaalsusega tagasi tööle ei pane.

Hiljuti sai kokku ka VBH Estonia 2023. aasta aruanne. Loomulikult oli see kehvem võrreldes 2022. ja 2021. aastaga, aga need olid ka ebareaalsed aastad (hullumaja puhvet, nagu mu kadunud sõber armastas öelda). Samas, 2020. aastaga võrreldes oli käibe kasv korralik. Oleme kokkuvõtnud ka oma teisese tegevusala, elektri tootmise, tulemused, millest on ka väike kokkuvõte selles lehes. Nii nagu ma oma tegevusaruande lõppsõnas ütlesin, nii ütlen ka siin: „VBH Estonia on jätkusuutlik ettevõte, kellele saavad loota nii kliendid, tarnijad kui ka konkurendid.“

Positiivset ellusuhtumist, sest head kriisi ei saa raisku lasta minna. Olen kindel, et 2024. aasta on huvitav ja õpetlik.
Kõike head ja olge terved!
Teie teenistuses ja kogu VBH Estonia nimel
Indrek Sauga