Lamilux FE katuseakende funktsionaalsus ja lai valik

Tarmo Väli
Tarmo Väli
tootejuht

Täna projekteeritakse nii eramaju kui ühiskondlikke hooneid kuni 50 aastaks, mis seab kõrgendatud nõudmised nii majade katustele kui ka akendele. Eriti kriitiline on keskkond lamekatusel, mis eeldab, et materjalid oleksid ilmastikukindlad. Lae all on palju niiskust, suvel teistpidi kuumust ja see kõik hakkab mõjutama aja jooksul akna kestvust. Lamilux FE aknamudeli raam on valmistatud alumiiniumprofiilist ning alusraam komposiitmaterjalist, mis ajas ei väsi võrreldes puiduga, mida mitmed valmistajad siiski täna veel kasutavad.
Lisaks on akna alumiiniumprofiil ka seest soojustatud. Klaaspakett on alumiiniumprofiili paigaldatud „Structural Glazing“ meetodil, mis tähendab, et see on sinna liimitud, mitte kinnitatud mehhaaniliselt klambritega.
Täna kasutatakse akende all ära palju katusepinda, mis omakorda paneb pinge peale ka akna välimusele. Lamilux on saanud mitmeid disainiauhindu ka selles valdkonnas just aknamudelile FE – Reddot Design Award kui kohaliku Saksa turu German Design Award pärjatud tooted. FE aknamudelit saab valida erinevates variantides vastavalt kliendi soovile. Sellest saab valmistada järgmisi lahendusi:

  • kinnine
  • avatav käsitsi, amortisaatoritega, katusele pääsuks
  • avatav elektriliselt tuulutuseks, peidetud või nähtava mootoriga
  • avatav elektriliselt suitsueemaldamiseks
  • avatav elektriliselt katusele pääsuks  

FE aknamudelit toodetakse ka  rätsepatööna kliendi antud mõõtudele (see ei kehti suitsueemaldusakende puhul, mis on ainult standardmõõdus ja millele kehtivad omad nõuded).
FE aknamudeli tootevalikust tasub ära mainimist ka ümar aknamudel Glass Skylight FE Circular. Ümarad katuseaknad on aina rohkem ja rohkem leidmas oma kohta erinevates projektides, mis kujundavad meie harjumuspärase sisekujunduse täiesti uueks. Mõned projektid on tänaseks ka juba valmis. Võiks ära märkida näiteks Tallinnas Botaanikaaia palmisaali renoveerimistööd. Akna klaaspaketi valik on lai. Saadaval nii kahe- kui kolmekordne klaaspakett. Mõõduvalikus järgmised diameetrid: 900 mm, 1000 mm, 1200 mm, 1500 mm, 1800 mm, 2000 mm ja 2200 mm.  
Rääkides alusraamist/raamikõrgendusest, kuidas keegi seda kutsub, valmistatakse see erinevalt teistest tootjatest spetsiaalses vormis, mille seintevaheline kamber on täidetud PUR-vahuga (polüuretaanvaht). See valmib spetsiaalses vormis, mis tagab täieliku hermeetilisuse/ilmastiku- ning aurukindluse, siin puuduvad täielikult mehhaaniliselt ühendatud välisservad. Toode on saadaval erinevate kõrgustega: 150 mm, 300 m, 400 mm, 500 mm ja teatud mõõtusid ka kuni 700 mm. Alusraam on juba eelnevalt seest valge viimistlusega.
Lamilux FE aknamudeli või üldse Lamiluxi poolt valmistatavad aknad teeb eriti atraktiivseks see, et need tulevad tehasest välja kas täielikult kokkupanduna või sedavõrd kokkupanduna, kui palju võimaldab transportimiseks ettenähtud ruum. Ehitajal/aknapaigaldajal ei ole vaja teha muud, kui kinnitada see ettevalmistatud avasse ja vormistada ümber akna korrektne aurutõke. Suitsueemaldusakendele on juba eelnevalt paigaldatud mootor.
Kui hoonete renoveerimisel soovitakse välja vahetada vana ja väsinud ning oma aja ära elanud lamekatuseaken kaasaegse ning soojapidava vastu, siis on Lamiluxil pakkuda erinevaid üleminekuadaptereid. Kõik Lamiluxi tooted on varustatud EPD (Enviromental Product Declaration) keskkonnadeklaratsioonidega.