Meie päikesepark on samm rohelisema jalajälje poole

Päikeseenergia on investeering tulevikku! Päikesepaneelid toodavad keskkonda saastamata elektrit ja moodustavad ühe tuleviku energiavormi. Päikesejaam omab mitmeid eeliseid, alustades sellest, et see hakkab koheselt kasu tooma: säästad energiakulusid ning võid samal ajal elektrit müües teenida kasumit.
VBH paigaldas 2020. aastal oma laohoone katusele esmase väikese võimsusega nn testpäikesejaama, mille võimsus oli 30 kW. Lisaks sellele, 2023. aastal paigaldati maja päikesepoolsele küljele päikesepaneelid võimsusega 53 kW, et ettevõtte energiakulusid veelgi säästa.
Alates jaama käivitamisest on meie päikesejaam tootnud 163,6 MWh (163 600 kWh) elektrienergiat. Päikesejaama esimene etapp, mille võimsus on 30 kW, paigaldati ja käivitati perioodil, mil oli võimalik taotleda taastuvenergia kompensatsiooni. Kompensatsiooni makstakse tähtajaliselt, 12 aastat ja 0,054 € iga toodetud kilovati eest. See ei sõltu sellest, kas kasutame elektrit ise või müüme seda võrku. Lisaks ei pea me ise toodetud elektri eest tasuma võrgutasu. Ülejääva energia, mis ületab meie enda tarbimise, saame müüa võrguettevõttele. Iga lisateenistus tuleb kasuks.
Meie ettevõtte aastane keskmine energiakulu on 120 MWh, ehk vaadates eelmise aasta toodangut, siis võime järeldada, et natuke üle poole vajaminevast energiast suudame ise toota. Tänu eelmisel aastal seintele paigaldatud paneelidele oli jaanuar meeldivaks üllatuseks. 2023. aasta jaanuaris tootsime 124,17 kWh elektrienergiat ja 2024. aasta jaanuaris 1140 kWh (1,14 MWh) ehk toodangu kasv on olnud üle 9 korra!
Arvutuslikult oleme tänu oma päikesejaamale jätnud atmosfääri paiskamata 77,7 T  CO2-te. Rohelisema ja puhtama tuleviku nimel jätkame samas vaimus.