Miks aknad uduseks lähevad?

Tauno Põldma
tootejuht

Tundub, et see küsimus on meid vaevanud juba ammusest ajast. Mäletan lapsepõlvest, et vanaema juures maamaja aknad läksid üsna sageli uduseks ning krõbedamate ilmadega moodustusid akendele imeilusad jääkristallid. Vanaema võitles tekkinud nähtusega vapralt. Nimelt tihendati igal sügisel aknaraamid paberteibiga ja kahe raamiga akende vahele asetati väike tops soolaga. Ma ei mäleta, kas see võte oleks andnud mingit käegakatsutavat ja silmaganähtavat tulemust, kuid seda nippi kasutati igal järgneval talvel…
Tänapäeval oleme sageli samasuguse küsimuse ees – miks ikkagi aknaklaasid vahel uduseks lähevad. Aknaid on väga erinevaid ja sellest lähtuvalt on ka põhjused erinevad.

Aknaklaasid lähevad uduseks seestpoolt

Lastele on see hea uudis – saab näpuga aknale kriipsujukusid vedada. Täiskasvanule on see pigem mureks kaelas, sest liigniiskuse käes vaevlevad aknad annavad märku kehvast sisekliimast või probleemidest akna konstruktsioonis. Aknaklaasile udu tekkimise põhjused peituvad mitme asjaolu koosmõjus – õhuniiskus ja temperatuur toas ning temperatuur aknaklaasi pinnal. Mida kõrgem on õhuniiskus toas, mida madalam on õhutemperatuur toas ja klaasipinnal, seda suurem on akende uduseks minemise tõenäosus. Seega kui aknad kipuvad seestpoolt uduseks minema, siis kõige lihtsam retsept võiks olla siseruumide temperatuuri tõstmine ja intensiivsem siseõhu ventileerimine. Viimane aitab väga tõhusalt võidelda liigse õhuniiskuse vastu. Tegevused nagu akende regulaarne avamine, ventilatsiooni­süsteemi „juurde keeramine“, värskeõhu klappide paigaldamine akendele aitavad ühtviisi võidelda liiga kõrge õhuniiskuse vastu siseruumides. Kolmanda teguri, aknaklaasi pinnatemperatuuri reguleerimine on juba keerulisem ülesanne. Kellel veel ei ole kaasaegseid 3-kordse klaaspaketiga aknaid, siis tasuks sellele vaikselt mõtlema hakata. Klaasipinna temperatuuri tõstmisele võib aidata kaasa aknakardinate avamine, mistõttu pääseb toasoe kergemini aknapindadeni. Radiaatori soojuse juhtimine aknaklaasile on samuti tõhus meetod akna­klaasi pinnatemperatuuri tõstmiseks.

Aknaklaasid lähevad uduseks väljastpoolt

See probleem on saabunud meile alles hiljaaegu, kui levima hakkasid väga energiasäästlikud aknad, millel kasutatakse suurepäraste soojusisolatsiooniga 3-kordseid klaaspakette. Hea uudis on see, et tegemist on pigem positiivse nähtusega, ja liiga palju muretsema ei pea. Sellel nähtusel on vaid üks varjukülg – aknast ei näe välja. Positiivne selles mõttes, et aknad on valmistatud õigesti ja on nö silmaga nähtavalt energia­säästlikud. Õnneks udu tekkimine aknaklaasidele väljastpoolt on reeglina üsna ajutine. Peamiselt tekib see ilmaoludes, kus õuetemperatuur kiiresti tõuseb, aga akna­klaasid on veel öisest külmast „kanged“. Õuetemperatuuri ja aknaklaasi temperatuuride ühtlustumisel muutuvad aknad taas läbipaistvaks ja elu saab kenasti edasi minna.

Kahe raamiga akendel läheb uduseks välimise raami seespoolne külg

See on tegelikult olukord, millest kirjutasin artikli sissejuhatuses. Udu tekkimise põhimõtted on jätkuvalt samad. Kahe raami vahel tekib välimise aknaklaasi „higistamine“ seetõttu, et õuepoolse aknaraami temperatuur on madalam, õhuniiskus kahe klaasi vahel on liiga kõrge ja temperatuur sobivalt madal. Kuidas probleemist üle saada? Antud akna puhul on väga oluline, et sisemine raam oleks 100% õhutihe. Seda võib saavutada nii akende teipimise, tihendite vahetamise kui ka suluse reguleerimisega. NB! Teine, kuid mitte vähem oluline on see, et väline raam, erinevalt sisemisest raamist, ei tohi olla 100% õhutihe. Sestap jäetakse tänapäevaste kaheraamsete akende välimise raami tihendile katkestused, mis lasevad üleliigse niiskuse õue. Ja soolatops kahe aknaraami vahel ei ole sugugi halb mõte, sest sool teatavasti seob õhuniiskust, kui see on kõrge, ja annab selle tagasi, kui õhuniiskus langeb. Vanavanemate tarkused kehtivad ka tänapäeval, kuigi soolatops üksinda probleemi ei lahenda. Viga tehti omal ajal sellega, et kliistri ja paberteibiga pakiti õhutihedaks ka akna välisraam.
Klaaspaketi sisepinnad lähevad uduseks
Sellisel juhul on tegemist vigase klaaspaketiga, mis kuulub väljavahetamisele. Järelikult ei ole klaaspaketi perimeeter 100% hermeetiline ja õhuniiskuse kondenseerumine klaaspaketi „kõhus“ on möödapääsmatu. Tuleb pöörduda abi saamiseks aknavalmistaja või aknaremondifirma poole.