Firestone EPDM materjali näidispaigaldus T1 näidismajale

Firestone lamekatuse kattematerjal, kummist katusekatte materjal, lamekatus
Tarmo Väli tootejuht
Tarmo Väli
tootejuht

Jaanuaris korraldasime Firestone RubberGard EPDM materjali näidispaigalduse väikemajatootja T1 House OÜ disainimajale.

Majatootja poolt oli toodetud 4×7 m katusekonstruktsioon ja aluspind, milleks oli valitud OSB-plaat, nagu majatootjad seda tavaliselt teevad. Kuigi katuse pindala oli 4×7 m, siis selleks tööks valmistasime ette EPDM katusekattematerjali mõõtudega 5×8 m vältimaks hilisemaid üllatusi mõõdu osas (et midagi ei jääks katmata). Kate läks paika ühe suure tükina, ilma ühenduskohtadeta.
Kuna töö sai tehtud siseruumis, otsustasime kasutada kahte erinevat liimi, mis oli hea, sest nii sai näidata kahe liimi erinevaid võimalusi. Suure aluspinna paigaldasime veebaasil liimiga ning parapeti ülestõste ja selle horisontaalse osa kontaktliimiga, et materjal nakkuks koheselt ja ei tekiks äravajumist püstise parapeti osalt. Nii võib ka näiteks suvel ilusa ilma korral õuetingimustes katust katta – suurem aluspind veebaasil- ja perimeeter kontaktliimiga, kus tuul ei saa pugeda serva alla ja katet ülesse tõsta.
Kontaktliimi paigaldades tuleb ära oodata, kuni see on katsumiskuiv (kaetakse nii aluspind kui EPDM materjal), veebaasil liim rullitakse ainult aluspinnale ja EPDM paigaldatakse kohe märjale liimipinnale.

Kommenteerib ettevõtte juht Tarko Tuisk:

TinyOne disainmajad on kasutanud katusekatteks alati kahekihilist SBS-katet. SBS katusekatte põletamine kahes kihis võtab üldjuhul kaks päeva, mis on väikese pinna kohta ebaproportsionaalselt pikk ja tülikas. Kui ma esimest korda EPDM katusekatte materjali kohta kuulsin, siis olin tootest huvitatud just selle paigalduse lihtsuse ja kiiruse üle. Olin küll skeptiline, kas suudetakse tagada sama tulemus, kuid referentsid ja küsimuste-vastuste voor maaletoojaga viisid mind siiski selleni, et proovida. Tänaseks on esimese TinyOne 1.0 katus kaitstud EPDM kattega ja tulemus on meie hinnangul väga hea. Paigaldus võttis kokku 4-5 tundi ja võidetud ajaga suudame nüüd plaatida vannitoa. Kindlasti jätkame koostööd seni, kuni see on majanduslikult põhjendatud.
Paigadust juhendas tehnik Marius Vaupšas Leedust, kes on Baltikumi tehnik-koolitaja. Marius näitas TinyOne maja monteerijatele-ehitajatele paigalduse õige lahenduse ette ja edasi tegutsesid juba majamonteerijad ise.
Kokkuvõttes võib öelda, et nad said sellega suurepäraselt hakkama, kuigi tegid seda esimest korda. Ka paigaldusmeeskond ise ei suutnud uskuda, et kogu katus saab nii kiirelt paika, olles eelnevalt kokku puutunud SBS põletatava rullmaterjaliga, mille jaoks tavaliselt planeeritakse 2 tööpäeva.