Põnevad hobid, hingega asjad

Meie septembrikuises kliendilehes tegime algust rubriigiga Põnevad hobid, hingega asjad.

Seekord on rõõm teiega jagada meie IT-juhi Rene Maajärve põnevat harrastust, milleks on Aikido.

Mis siis on Aikido? Lühike vastus: Aikido on kaasaegne jaapani enesekaitsesüsteem ja võitluskunst, mille lõi Morihei Ueshiba vanade budo koolide põhjal 20. sajandi alguses. Pikema ja põhjalikuma seletuse Aikido kohta leiab vikipeediast.

Aga anname sõna Renele:
On isegi raske täpselt öelda, kustkohast see pisik alguse sai, aga juba päris pisikesest poisist saati on idamaised alad mind köitnud. Oma roll on kindlasti ka nõuka-ajal Lasnamäe keldrites asunud videopunktidel, kus sai käidud vaatamas filme ninjadest ja kung fu’st, kõrvus kõlamas kinnise ninaga venekeelset teksti peale lugev meeshääl (Galambian piktures predstavljajet). Arvatavasti sealt saigi alguse huvi asja vastu. Loomuliku jätkuna sellele tuli karatetrenn, siis mingi nimetu asi, kus sai harjutatud kõikvõimalikke segusid erinevatest võitluskunstides. Peale seda tuli pikk paus. Laisklemisest ja niisama-olemisest sai mul kõrini 2003. aastal, mil leidsin enda jaoks aikido 合気道. Aikidol on minu hinges eriline koht tänaseni. Selle alaga on seotud ka mõned ülemaailmsed kuulsused nagu Steven Seagal ja Sean Connery.

Tegu on alaga, mis on midagi enamat kui lihtsalt võitluskunst, kus tuleb esimesel võimalusel vastasel midagi katki teha või nina veriseks lüüa. Aikido on modernne Jaapani enesekaitsesüsteemi ja võitluskunsti segu, mis on kokku pandud vanade budo koolide põhjal. Oma tähtis koht on siin ka erinevatel relvadel ja budo etiketil. Sellel alal ei ole võistluseid ja puudub eesmärk kellelegi tõestada, kui kõva tegija sa oled. Üldjuhul lõppeb tõestamine aikidos alati vigastusega, see aga sunnib trennis olema partneri suhtes väga arvestav ja lugupidav ning seega tuleb palju tööd teha ka oma peaga, mitte ainult keha või füüsisega.

Aikidoga olen tänaseks seotud olnud juba üle 16 aasta. Selle aja jooksul on ära tehtud päris palju, aga teha on rohkemgi ning mida aeg edasi, seda rohkem avastan, et õppida on veel väga-väga palju.

Peaaegu 10 aastat pidasin treeneriametit nii lastele kui ka täiskasvanutele, lisaks sai koos vanade aikidosõpradega loodud ja ülesse ehitatud oma töötav klubi ja tänaseks olen juhtinud juba pea 10 aastat Eesti Aikido Liitu. Kõikide nende aastate jooksul on korraldatud terve pikk nimekiri erinevaid seminare, kus on üles astunud nii kohalikud kui ka rahvusvahelised õpetajad. Peale suurt punnitamist on koostöös aktiivsemate aikidokadega saadud tööle Eesti Olümpiakomitee all toimiva aikido alaliidu treenerite kutsekomisjon, mille ülesandeks on koolitada professionaalsel tasemel aikido treenereid.

Kokkuvõtteks võin öelda, et kes teeb, see jõuab- ja nii lihtne (või raske) see ongi.

Kõige suurem võit on võit iseenda üle – MASA KATSU A GATSU GATSU HAYABI 正勝吾勝 勝速日