Puiduõliga viimistlemine

Ehkki holzöl õlidega viimistlemise tehnika on üsna sarnane nii terrassi-, põranda- kui ka mööbliõlide-vahade puhul, pöörame siin tähelepanu just terrasside ehk puidust õuepõrandate õlidega viimistlemise eripäradele.

Kõige pikem eluiga saavutatakse terrassipuidule seda eelnevalt süvaimmutusega kaitstes. Sellise puidu heaks viimistlusküpseks saamine nõuab paari aasta jagu aega, mistõttu jääb vaid soovitada, et võimaluse korral siiski viimistletaks terrassilaudade kõik küljed. Üleni viimistletud terrassi puit ei kahane-paisu nii palju ning pragusid ja lõhesid tekib vähem. Juba terrassiks ehitatud värskelt süvaimmutatud terrassipuidul tuleb lasta enne õlitamist seista vähemalt pool aastat (mille sees on ka suvi) ilmastiku käes, et immutusega kaasnev toon ja pinnalähedane vasesoolade mõju maheneks. Süvaimmutuseta terrassi puitu saab ka edukalt kaitsta eelnevalt kerg-immutusega töödeldes.

Enne terrassi õlitamist tuleb määrata terrassipuidu niiskustase ja kindlasti puhastada terrassilauad. Kui puidu niiskus on üle 18%, väheneb puidu imamis­võime, takistades õlil puidu pinda siseneda. Kui võimalik, tuleks terrassipuidu puhastamisel piirduda kuivpuhastusega, tõmmates viimase tolmu enne õlitamist niiske lapiga ära. Märgpesu nõuab kuivamiseks aega, puidu kuivamist võib pikendada ka vihm. Puhastamiseks ja pesemiseks on hea kasutada tugevat harja.

Varem viimistletud terrassi puhul tuleb kõigepealt kindlaks teha, millega see on eelnevalt töödeldud. Kui puidu pinnal on näha värvikile jäänuseid, on terrass eelnevalt viimistletus vesibaasilise tootega, mille pinda õlitada pole mõtet, sest õli suuda tungida läbi värvikile ega saa puitu imbuda. Õlitamisele eelnevalt tuleb vana värvikile puiduni maha lihvida, et puidu poorid läheksid lahti ja õlil oleks võimalik puitu imenduda. Eemaldamata värvi-lasuuri­kiledele kantud õli hakkab kooruma.

Terrassi korral, mida on varem viimistletud peitsi või õliga, piisab pinna korralikust puhastamisest. Terrassi õlitamise üks põhilisi eeliseid ongi õli toimimise eripära viimistluse värskendamisel. Värvide-lakkide puhul jäävad maha koorunud kilede asemele väikesed kraatrid, mis ilma lihvimiseta uue katte all silma riivama hakkavad. Õli aga sulandub vana õliga ja korraliku õlitamise juures viimistlus ei kooru. Kui kraatrid on siiski tekkinud, siis saab neid õliga täita ning kõvenenult tasaseks lihvida.

Kui puit on juba halliks tõmbunud ja soovitakse terrassi võimalikult naturaalset puidutooni viimistleda, saab spetsiaalsete vahenditega töödeldes halli tooni eemaldada. Tuleb arvestada, et ilma viimistluseta ei säili taastatud ilme kauaks.

Värviliste terrassiõlide puhul on soovitatav kasutada pealekandmiseks pintslit, mis oleks terrassilauast veidi laiem. Tooniga terrassiõlide puhul aitab pintsliga pealekandmine õli paremini puitu viia, sest need õlid on paksemad ning imbumisomadustelt tagasihoidlikumad. Mugavama tööasendi saavutamiseks võib pintsli varre külge kinnitada. Esimene kiht õli imbub varem töötlemata puitu rohkemas koguses kui järgmised. Samas oleks hea, kui juba esimese kihiga saavutatakse imbumise küllastatus. Terrassi pind saab parema kaitse, kui esimene kiht õli imbub võimalikult sügavale, andes nii järgmistele kihtidele tubli vundamendi. Liiga õhuke esimene terrassiõli kiht sunnib ka järgmisi vaid pinnapealseks jääma. Terrassiõli tuleks siin külluslikult peale kanda, värviliste õlide puhul ka pintsliga sisse hõõruda. Järgnevalt tuleb lasta küllaga peale kantud terrassiõlil veidi seista (samal ajal saab kõrval olevaid laudu sarnaselt töödelda) ning pinnale jäänud terrassiõli jäägi kuivaks tõmmatud pintsliga (lapiga, rulliga, pealekande padjaga) eemaldada. Selliseks peale kandmiseks võivad värvilised terrassiõlid liiga viskoosseks osutuda, aga holzöl terrassiõli saab vedeldada näiteks white spirit‘iga. Terrassiõli tooni paremaks kontrolliks ja terrassiõli sügavamaks imendumiseks on soovitatav toonida õuepeitsiga (holzöl Weather-Stain, sobivad ka spetspeitsid), millele kanda klaari läbipaistvat holzöl Decking-oil terrassiõli.

Sarnaselt värvimisele tuleb ka terrassi õlitada siis, kui päike terrassile otseselt peale ei paista ja terrassilaud päikesest kuum ei ole (sobilik on pilves ilm või terrassi õlitamine vastavalt päikese liikumisele). Holzöl terrassiõlide puhul on tegemist kõvenevate õlidega, mille puitu imbumist liigkiire kõvenemine takistab. Terrassi õlitamine on soovitav ette võtta, kui õhutemperatuur on üle +15 kraadi. Enne kasutuselevõttu peaks õlitatud terrass kuivama vähemalt 24 tundi.

Puidust terrasside hooldamisele heaperemeheliku lähenemise korral on terrasside eluiga pikem ja hooldamisele kuluv ressurss pigem väiksem. Iga kasutamishooaja alguses ja lõpus tasub terrassi seisukorda inspekteerida. Olenevalt keskkonna- ja kasutuskoormusest võib terrass vajada iga­kevadist üle õlitamist. Samas teame terrasse, mis siin kirjeldatud toonimis-õlitamissoovituse järgi viimistletuna lähevad vastu kolmandale hooajale ilma täiendava hooldusvajaduseta.