Kuidas tuulutada mitteavatavate akendega klassiruumi?

Aknad on loodud peamiselt kaheks eesmärgiks: tuua siseruumidesse päevavalgust ja värsket õhku. Meie kooliruume on renoveeritud juba aastakümneid ning uued pakettaknad on olnud selle oluline osa. Pakettaken iseenesest on küll hea, kuid sagedaseks probleemiks on saanud selle mitteavatavus tuulutamiseks või on need vähesed osad, mis avanevad, lihtsalt ebamugavad avada.

Küllap on paljudele tuttav olukord, kus värske õhu pidi tagama ventilatsioonisüsteem, mis siiski ei hakanud tööle, nagu oodati. Või siis on siiani ehitamata, sest raha ei ole. Või siis veel mingi muul põhjusel on poole tunni jooksul klassiruumis õhk paks ja tahtmine koridori minna või aknad pärani lüüa.
Korraliku ventilatsioonisüsteemi poolt räägib vähemalt 101 tõsist argumenti, aga kui selle ehitamiseks raha ei ole ega tule, siis aknaid on võimalik ka „pisut tuunida“ ja saada tasuta värske õueõhk kätte ka oluliselt väiksema kuluga.

Muidugi oleneb kõik konkreetsest olukorrast. Kindlasti peaksid algklasside ruumid tagama selle, et lapsed ise ei pääseks aknaid avama. Näiteks Soomes on lausa ehitusseaduses määratud, et iga avanev raam peab omama piirajat, mis ei luba raami avada üle 10 cm. Meil sellist nõuet seaduses ei ole, aga seda on tervemõistuslik rakendada kõikjal, kus on tegemist väikeste lastega.
Oleme juba varasemalt oma lehes korduvalt käsitlenud „Tilt-First“ -süsteeme, mida sulusetootjad plastakende valmistajatele soovitavad. Selle süsteemiga akent saab avada vaid kald-tuulutusasendisse ning küljepeale pärani vaid võtmega lukustatud käepidet avades.

Hea uudis on see, et kui taolist süsteemi ei ole alguses koos aknaga tellitud, siis seda on võimalik hiljem lisada!
Sellise töö peaks tellima spetsialistilt, tänase seisuga on Eestis tegevaid aknaremondifirmasid juba kümneid. Ja kui piirajaks on taas raha, siis leidub veel võimalusi ja lisadetaile aknale, mille külgekruvimisega saab tavaliselt majandusjuhataja ise hakkama.
Tihtilugu ei teata, et mitteavanevat plast­akent on hilisemalt võimalik ringi ehitada avanevaks. Selleks tuleb spetsialistilt tellida nii uus, mõõdult pisut väiksem klaaspakett, ja raam, ning see sulustada olemasolevasse lengi. Lahendus on küll ebamugav, aga aitab vältida kogu akna täielikku väljavahetamist koos palede remondiga.
Sage on olukord, kus avanevad aknad ei võimalda mugavat tuulutamist: need on avatud kas liiga vähe või liiga palju. Ka selle olukorra parandamiseks on mitmeid võimalusi, olenevalt raami suurusest.
Parim lahendus on paraku individuaalne, olukorrast sõltuv.

Abiks akna piiramisel

Akende avamise piiramisel võib hakatuseks igaüks katsetada universaalsete lisadega, mis võivad osutuda vägagi efektiivseks. VBH-s on saadaval erinevaid piirajaid, mis aitavad hoida avatud aknaid täpselt soovitud asendis. Valikus on näiteks magnet­piiraja Medos WINDYY PVC-akendele (20.74 €/tk) või ROTO NT akna avamispiiraja (6.34 €/tk), mida kutsutakse ka krokodilliks või kammiks. Mõlemad piirajad on lihtsasti paigaldatavad ega eelda sealjuures spetsialisti abi.
Vaata ja osta: vbh24.ee